MH-17 documenten blijven geheim

NOS, RTL en de Volkskrant dienden verzoeken in om de verslagen openbaar te maken.

Reconstructie delen MH17
Reconstructie delen MH17 Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie hoeft de verslagen van de vergaderingen die ministers hielden na de ramp met vlucht MH17 niet vrij te geven. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De NOS, RTL en de Volkskrant hadden een zaak aangespannen nadat het ministerie had geweigerd de documenten openbaar te maken. De media willen verslagen inzien van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing en passages van verslagen van de Commissie Crisisbeheersing om het kabinetsbeleid te reconstrueren. De stukken werden in 2015 na verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur wel vrijgegeven, maar daarin werden hele passages onleesbaar gemaakt.

Lees meer over de rechtszaak in februari, toen de rechtbank oordeelde dat de stukken wél openbaar moesten worden

In februari oordeelde de rechtbank van Midden-Nederland dat het ministerie de verslagen moest vrijgeven. Maar deze uitspraak is door de Raad van State van tafel geveegd. Volgens de Raad van State geldt dezelfde geheimhouding voor de commissies als voor de ministerraad.

Ook staat in de uitspraak dat het van groot belang is dat binnen de commissies onbelemmerd met elkaar gesproken kan worden. Het belang van het goed functioneren van de commissies weegt daarom zwaarder dan de openbaarheid van de verslagen.