Johan Macnack (69), cliënt uit Amsterdam

Johan Macnack werd twee jaar geleden opgelicht. Aan zijn deur verschenen verkopers die hem goedkope elektriciteit en televisie aanboden. Een jaar later had hij nog niets van de beloofde diensten gezien. Wel werd maandelijks geld van zijn rekening afgeschreven.

Toen hij naar zijn advocaat stapte, werd hem voorgerekend dat hij op basis van zijn pensioen een eigen bijdrage van 196 euro kwijt zou zijn. Dat kon hij niet betalen. Hij loste via een maatschappelijk werker een schuld af en had zo’n 50 euro per week te besteden. Omdat deze betalingsregeling geen officiële schuldsanering betrof, werd dit niet meegenomen voor de berekening van zijn eigen bijdrage. Voor bijzondere bijstand kwam hij, om dezelfde reden, niet in aanmerking.

Zijn advocaat, Willemijn Vermeer, besloot hem toch te helpen. Ze schold hem de eigen bijdrage kwijt. Macnack: „Of ik blij was? Ja, ik ben een mens. Ze heeft me gelukkig gemaakt op dat moment.”

Vermeer staat vaker voor zulke beslissingen. „De meeste collega’s nemen de zaak niet aan als niet eerst de eigen bijdrage wordt betaald. Ik vind het vaak zo schrijnend, dat ik het bedrag kwijtscheld.” Omdat ze soms zelfs verlies lijdt op cliënten zonder geld, moet ze dit soort rechtsbijstand wel afwisselen met zelf betalende cliënten. Anders valt het kantoor niet draaiende te houden.

Vermeer en Macnack hebben de rechtszaak uiteindelijk gewonnen. De oplichters bleken echter onvindbaar en dus kreeg Macnack zijn geld niet terug. Vermeer moest daarom ook de griffiegelden van bijna 80 euro voor eigen rekening nemen.