Iraaks Koerdistan bereid om uitslag referendum te ‘bevriezen’

De autonome Koerdische regio wil het recent opgelaaide geweld tussen Erbil en Bagdad laten deëscaleren.

Iraakse Koerden tijdens een demonstratie in Erbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio.
Iraakse Koerden tijdens een demonstratie in Erbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio. Foto Safin Hamed/AFP

Iraaks Koerdistan is bereid de uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum van vorige maand op te schorten. De Koerden hopen zo het recent opgelaaide geweld tussen Erbil en Bagdad laten deëscaleren, schrijft de regionale overheid in een verklaring woensdag.

Daarin wordt gesproken van “ernstige en gevaarlijke omstandigheden” in de regio en daarom willen de autoriteiten in Iraaks Koerdistan dat alle militaire operaties worden stopgezet. Ook wordt opgeroepen tot een “open” dialoog tussen Erbil en Bagdad.

‘Kans op voortdurend bloedvergieten’

“Aanvallen en confrontatie tussen het Iraakse leger en de Peshmerga zorgen voor schade aan beide kanten en kunnen zorgen voor voortdurend bloedvergieten”, schrijft de regionale overheid. Daarom is het bereid om “de uitslag van het referendum te bevriezen”. De federale overheid van Irak heeft nog niet gereageerd op het voorstel.

Lees de analyse van onze correspondent: Na hoog spel vallen Koerden ver terug

Meer dan negentig procent van de Iraakse Koerden stemde volgens een Koerdische kiescommissie in september voor onafhankelijkheid. Het referendum leidde tot een crisis in de regio. De federale overheid in Bagdad verwierp de uitslag en antwoordde onder meer met een offensief om de olierijke regio Kirkuk te heroveren op Iraaks Koerdistan.

Hoewel de Koerden de confrontatie zoveel mogelijk vermeden door zich terug te trekken naar de autonome regio in het noorden, werd op verschillende plekken gevochten. Tientallen militairen kwamen daarbij om het leven.