Franse investeerder PAI koopt bottelaar Refresco

overname Na drie pogingen heeft het Franse PAI beet bij Refresco. De koper betaalt ruim 1,6 miljard euro.

Bottelaar Refresco wordt overgenomen
Bottelaar Refresco wordt overgenomen Jasper Juinen/Bloomberg

Na een verblijf van iets meer dan twee jaar verdwijnt Refresco alweer van de Amsterdamse beurs. De sappenproducent uit Rotterdam (5.500 werknemers, 2,1 miljard euro omzet) is akkoord gegaan met een overname door de Franse investeringsmaatschappij PAI, geholpen door de Canadese pensioenbelegger bcIMC.

Dat hebben de partijen woensdagochtend bekendgemaakt. De kopers betalen 20 euro per aandeel Refresco, ofwel ruim 1,6 miljard voor het hele bedrijf. Dat is een fractie meer dan de prijs die PAI begin deze maand op tafel legde en die het startpunt vormde van de onderhandelingen met het bestuur en de grootaandeelhouders. Laatstgenoemden hebben ruim een kwart van het bedrijf in handen.

Refresco-topman Hans Roelofs spreekt in een gesprek met journalisten van een „faire prijs” en benadrukt dat de overname voor werknemers niets verandert. De komst van de kapitaalkrachtige nieuwe eigenaren maakt juist een „versnelling van de groeistrategie” mogelijk, aldus Roelofs, die benadrukte dat Refresco in het verleden ook al eigendom was van private-equity.

Omdat de frisdrankmarkt als geheel nauwelijks groeit, richt Refresco zich al jaren vooral op overnames. Meer dan twintig acquisities deed het bedrijf al sinds begin deze eeuw, de grootste in juli van dit jaar. Toen kocht Refresco, eigenaar van Wicky-limonade, de Canadese branchegenoot Cott voor 1,1 miljard euro. Daarmee werden de Rotterdammers naar eigen zeggen marktleider.

De overname door PAI, waarmee beleggers nog moeten instemmen, betekent dat de Fransen de financiering van de Cott-deal op zich nemen. Refresco was van plan dat bedrag volledig met vreemd vermogen te betalen en bij beleggers aan te kloppen om het eigen vermogen aan te sterken. Nu gaan de Fransen die schuld aan en blijft zo'n aandelenemissie beleggers bespaard.

PAI, sinds 2016 eigenaar van het Nederlandse recreatiebedrijf Roompot Vakanties, aast al langer op Refresco. Voor de beursgang in 2015 klopten de Fransen al eens op de deur en in april deden ze weer een bod. Dat vond Refresco toen te laag.