Filmoverzicht: Vincent in olieverf en Thor als doldwaze komedie

Deze week keken de filmrecensenten van NRC onder andere naar ‘Thor: Ragnarok’, ‘The Mountain Between Us’, ‘Loving Vincent’ en ‘Unwanted’.

 • ●●●●

  Loving Vincent: Animatie

  Loving Vincent is een animatiefilm in olieverf. De makers benadrukken graag het monnikenwerk: 125 kunstenaars schilderden in zeven jaar met de hand 65.000 ‘frames’ in, een seconde film kostte soms wel tien dagen. Want alles was geïnspireerd op, en moest dus in de stijl van Vincent van Gogh.

  Dat doet een film vrezen die alleen om zijn esthetiek de moeite waard is. De bewegende Van Gogh. Maar tachtig minuten mooie plaatjes kijken is stomvervelend. Gelukkig kan Loving Vincent daarnaast bogen op een Rashomon-achtig script: het is een spannende whodunit met telkens verschuivend perspectief dat en passant ook een romantisch beeld van de persoon achter de gekwelde kunstenaar Van Gogh geeft. De stijl van Loving Vincent valt eerlijk gezegd na een kwartier niet eens meer zo op. De film heeft die vloeibare, licht surrealistische sfeer van Richard Linklaters A Waking Life en A Scanner Darkly. Dat krijg je al snel bij rotoscoop, een animatietechniek waarbij liveaction-beelden worden ingetekend of overgeschilderd.

  Lees de recensie: Wie doodde de schilder Vincent van Gogh?

  Door: Dorota Kobiela, Hugh Welchman. In: 51 bioscopen

 • ●●●●●

  Thor: Ragnarok: Superheldenfilm

  Ragnarok is de Noorse versie van de Apocalyps. Het godenpantheon sneuvelt in een eindstrijd met reuzen en monsters. Vuurreus Surt verwoest met zijn vlammende zwaard godenhuis Asgaard.

  Stof voor een doldwaze actiekomedie dus, want dat is Thor: Ragnarok. Doodsgodin Hela (Cate Blanchett), zus van dommekracht Thor (Chris Hemsworth) en hun sluwe adoptiebroertje Loki (Tom Hiddleston), duikt op uit een andere dimensie als vader Odin (Anthony Hopkins) de geest geeft. Ze ontmant Thor door zijn machtige hamer te breken en dumpt hem met Loki en al op een verre feestplaneet. Daar houdt de decadente Grootmeester (Jeff Goldblum) zijn volk zoet met gladiatorenspelen. Thor moet het in de arena opnemen tegen een oude vriend: de groene krachtpatser Hulk (Mark Ruffalo). Een Marvelfilm als Thor: Ragnarok herken je direct: frisse kleuren, scherp beeld, frivole gevechten, een legioen personages met spitse, zelf-referentiële dialogen.

  Lees de recensie: Thor is nu een relaxte stoner

  Regie: Taika Waititi. Met: Chris Hemsworth, Cate Blanchett, Tessa Thompson, Tom Hiddleston, Mark Ruffalo, Jeff Goldblum. In: 122 bioscopen

 • ●●●●●

  We Margiela: Documentaire

  De onzichtbare man van de mode werd hij wel genoemd. De etiketten in de kleren die hij ontwierp waren blanco en alleen aan de karakteristieke steekjes aan de buitenkant was het kledingstuk herkenbaar als een Margiela.

  De Belgische designer Martin Margiela is zelf de grote afwezige in de melancholische documentaire We Margiela, waarin wel voor het eerst uitgebreid de eerder dit jaar overleden Jenny Meirens aan het woord komt (zij het buiten beeld). Zij was lang zijn creatieve en zakelijke partner. Lees de recensie: De designer blijft een raadsel

  Regie: Menna Laura Meijer. In: 8 bioscopen.

 • ●●●●●

  Unwanted: Drama

  Het talent van speelfilmregisseur Edon Rizvanolli is veelbelovend, maar dat komt er nog niet helemaal uit in zijn debuutfilm Unwanted. Lees de recensie: Terug naar Kosovo na de oorlog

  Regie: Edon Rizvanolli. Met: Adriana Matoshi, Jason de Ridder, Edon Rizvanolli. In: 4 bioscopen.

 • ●●●●

  A Gentle Creature: Drama

  Net als het Russische Loveless van Andrej Zvjagintsev, dat momenteel succes heeft in de filmtheaters, is A Gentle Creature een nietsontziende analyse van de Russische ziel. Tegenover het ijzingwekkende realisme van Loveless plaatst de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa een meer metaforische hellevaart, ergens tussen Kafka en Dostojevski – aan wiens korte, ‘fantastische’ verhaal De zachtmoedige hij het basisgegeven van zijn reidans ontleende. Lees de recensie: Hellevaart door Rusland

  Regie: Sergei Loznitsa. Met: Valeriu Andriutã, Vasilina Makovtseva, Liya Akhedzhakova. In: 15 bioscopen.

 • ●●●●●

  White Sun: Drama

  Na de dood van zijn vader keert de maoïstische strijder Chandra terug naar het afgelegen Nepalese bergdorpje waar hij opgroeide. Het is tien jaar na het einde van de burgeroorlog waarin de koning werd afgezet en Nepal een seculiere republiek werd. White Sun laat zien dat oud zeer over die bloedige burgeroorlog zich nog vlak onder de oppervlakte bevindt. Lees de recensie: Nepalese tradities ten grave gedragen

  Regie: Deepak Rauniyar. Met: Dayahang Rai, Asha Magrati, Rabindra Singh Baniya, Sumi Malla. In: 20 bioscopen.

 • ●●●●●

  The Mountain Between Us: Survivalfilm

  De Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad slaagt voor zijn Hollywoodbrevet, maar wel met de hakken over de sloot. Lees de recensie: Survivalfilm is af en toe te glossy

  Regie: Hany Abu-Assad. Met: Kate Winslet, Idris Elba. In: 80 bioscopen