Eerste Kamer verwerpt wet tegen woekerprijzen bij doorverkoop tickets

Tickethandel

De woekerprijzen van doorverkochte tickets voor concerten en sportwedstrijden worden niet verder aan banden gelegd. Dinsdag stemde de Eerste Kamer tegen een wetsinitiatief van SP en CDA dat verkopers van tweedehands tickets verbiedt meer dan 120 procent van de originele prijs te rekenen.

De partijen die tegenstemden, deden dat vooral omdat ze de wet niet praktisch vonden. Volgens het plan moest een concertganger die zich benadeeld voelde, zijn te veel betaalde geld terughalen via een civiele procedure tegen het ticketbureau. Onder meer de PvdA en het CDA denken dat er maar weinig mensen zijn die de moeite en het geld overhebben voor zo’n gang naar de rechter.

Het CDA is opmerkelijk genoeg ook de partij die de ‘ticketwet’ in 2008 bedacht, samen met de SP. De twee partijen kregen het voorstel in 2010 door de Tweede Kamer. Anno 2017 blijkt de senaat minder enthousiast. Naast het CDA stemden de VVD, PvdA, ChristenUnie, SGP, 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie tegen.

Mede-indiener SP is teleurgesteld dat het wetsvoorstel is gesneuveld. „Het is een enorme gemiste kans”, aldus Kamerlid van de SP Jasper van Dijk, die samen met CDA-collega Madeleine van Toorenburg het voorstel jarenlang verdedigde. „Met onze wet zouden notoire tickethandelaren een gevoelige klap krijgen. Het is triest dat de ticketmaffia nu ruim baan krijgt van de Eerste Kamer.”