cybercrime

Hackers zorgen voor problemen in Rusland en Oekraïne

Opnieuw heeft een omvangrijk cybervirus toegeslagen in Rusland en Oekraïne. In Oekraïne meldden de Kievse metro en de luchthaven van Odessa op dinsdag aanvallen door nog onbekende hackers, in Rusland lagen de websites van persbureau Interfax en de Petersburgse krant Fontanka plat. Het is nog onduidelijk of beide aanvallen verband met elkaar houden. Volgens de website Front News International zou de aanval in Oekraïne mogelijk zijn veroorzaakt door een aangepaste versie van het beruchte Petya-virus, de gijzelsoftware die dit voorjaar wereldwijd voor grote problemen zorgde en de Rotterdamse haven deels lam legde. De chef van de Oekraïense cyberpolitie zei dinsdagavond echter tegen Reuters dat ransomware Bad Rabbit de boosdoener is. (NRC)