Can Dündar

Turkse journalist niet naar Amsterdam om arrestatieverzoek

De Turkse journalist Can Dündar komt volgende week niet naar het Amsterdamse debatcentrum De Balie, waar hij een lezing zou geven. Een Turkse officier van justitie heeft de internationale politieorganisatie Interpol om een arrestatiebevel tegen hem gevraagd. Dündar is in Duitsland ondergedoken nadat hij vorig jaar tot bijna zes jaar cel werd veroordeeld wegens lekken van staatsgeheimen. Door het Turkse verzoek is zijn veiligheid niet gegarandeerd, schrijft De Balie. Dündar is oud-hoofdredacteur van de seculiere Turkse krant Cumhuriyet. Hij werd veroordeeld omdat de krant publiceerde dat de Turkse regering betrokken is bij levering van wapens aan jihadisten in Syrië. De rechter bevond Dündar schuldig aan schending van staatsgeheimen. Een aanslag op hem ten tijde van het proces mislukte. (NRC)