Campertprijzen voor Langelaar, Olyslaegers en Schaap

Dichter Marije Langelaar, romancier Jeroen Olyslaegers en kinderboekenschrijfster Annet Schaap winnen dit jaar de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag.

Boeken van dichter Marije Langelaar, romancier Jeroen Olyslaegers en kinderboekenschrijver Annet Schaap zijn dit jaar in de prijzen gevallen bij de Jan Campert-prijzen, de literaire prijzen van de gemeente Den Haag. Aan elk van de drie onderscheidingen is een bedrag van 6.000 euro verbonden.

De opvallendste winnaar van die drie is Annet Schaap (1965), die voor haar kinderboekendebuut Lampje de Nienke van Hichtum-prijs wint. De jury, die uit het kinderboekenaanbod van twee jaar een winnaar kiest, noemt het debuut van de als illustrator bekende Schaap “meeslepend”, “met zinnen die je zou willen zingen”. “De situaties die Annet Schaap schetst ontroeren en ze weet daarbij ook nog eens het perfecte evenwicht te bewaren tussen realisme en magie.” In recensies is Lampje, een avontuurlijk sprookje over een meisje dat bovenin een vuurtoren woont, al alom onthaald als dé ontdekking van dit kinderboekenjaar. Niet eerder is de Nienke van Hichtum-prijs, die in de meest recente edities gewonnen werd door Anna Woltz, Benny Lindelauf en Jan Paul Schutten, aan een debuut toegekend.

Lees ook: ‘Lampje’ wervelt, boeit en laat je echt meeleven

WIL van Jeroen Olyslaegers (1967) is de winnaar van de jaarlijkse F. Bordewijk-prijs. “Met imposante zinnen en in een vernuftige compositie maakt hij de onoverzichtelijkheid van de oorlogsjaren in de volle breedte voelbaar”, aldus de jury. Het is voor de roman van Olyslaegers niet de eerste onderscheiding: eerder dit jaar won het de Fintro Literatuurprijs, de grootste Vlaamse prijs voor een literaire roman. Daarnaast werd WIL genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, waar hij als grote kanshebber gezien werd. Een zin uit WIL won onlangs ook nog de kleinste literatuurprijs van Nederland, de Tzumprijs voor de beste literaire zin.

Lees ook: Interview met Jeroen Olyslaegers: ‘Er is geen goed of fout’

De Jan Campert-prijs, een jaarlijkse prijs voor een dichtbundel, gaat naar Vonkt van Marije Langelaar. De jury noemt het “een aanstekelijke bundel die bulkt van de passionele liefde voor het leven en de taal. Langelaars verzen koken haast over van hartstocht, haar taalgebruik werkt bij momenten beroezend”. Vonkt is Langelaars derde bundel. De andere dichter die dit jaar door de Jan Campert-stichting is bekroond, is Hans Tentije. Een maand geleden werd al bekend dat hij de Constantijn Huygens-prijs ontvangt, voor zijn oeuvre. Voor die onderscheiding ontvangt Tentije een geldbedrag van 12.000 euro. De jury bestaat uit het bestuur van de Jan Campert-stichting, dat gevormd wordt door literatuurcritici en neerlandici.