België

Minister: onderzoek Bende van Nijvel werd gemanipuleerd

De Belgische minister van Justitie Koen Geens heeft dinsdag voor de Kamercommissie Justitie verrassende nieuwe uitspraken gedaan over het onderzoek naar de Bende van Nijvel. De politie heeft een speekselmonster en vingerafdrukken van de vermeende ‘Reus’ van de bende, Chris B., vergeleken met sporen uit het dossier. Dat leverde geen resultaat op, verklaarde Geens. Hij gaf eveneens aan dat pogingen zijn gedaan het onderzoek te „manipuleren”. In de jaren 80 ging België gebukt onder een reeks gewelddadige overvallen, toegeschreven aan de Bende van Nijvel, waarbij 28 doden en meer dan veertig gewonden vielen. Leden van de bende zijn nooit geïdentificeerd, maar zaterdag werd ex-rijkswachter Chris B. ermee geassocieerd, als ‘de Reus’. B. zou kort voor zijn dood hebben bekend. (NRC)