Ajax wint simpel tegen amateurs De Dijk

Ook Feyenoord plaatste zich voor de achtste finales, maar had aanzienlijk meer moeite tegen Swift.

Foto Bas Czerwinski/ANP

Ajax heeft zich woensdagavond eenvoudig weten te plaatsen voor de achtste finales van de KNVB Beker. De Amsterdammers kwamen met een reserveteam vrij vroeg op voorsprong tegen stadsgenoot ASV De Dijk en beslisten de wedstrijd eigenlijk al voor de rust. Na de pauze kon De Dijk nog wel een eretreffer maken: 4-1.

Bij Ajax kregen veel vaste basisspelers woensdag rust. Ten opzichte van het competitieduel tegen Feyenoord van zondag bracht trainer Marcel Keizer liefst negen wijzigingen in de opstellingen aan. Maar zelfs met een B-elftal kwam de huidige nummer twee van de Eredivisie amper in de problemen tegen de tweedeklasser.

Al in de eerste helft kwam Ajax in Volendam, waar de wedstrijd om veiligheidsredenen werd gespeeld, drie keer tot scoren. De doelpunten werden gemaakt door Frenkie de Jong en Siem de Jong (2x). Meteen na de pauze viel ook de vierde treffer, via Václav Cerný. De Dijk-speler Nabil el Gourari bepaalde na een klein uur de eindstand.

Feyenoord moeizaam door

Feyenoord kende tegen de amateurs van AVV Swift aanzienlijk meer moeite, ook al speelde de hoofdklasser het grootste deel van de wedstrijd met tien man. De Rotterdammers kwamen al vroeg in het duel op voorsprong door een doelpunt van Sam Larson, maar slaagde er niet in om de voorsprong uit te breiden. Spits Mark Kramer miste na een kwartier spelen een strafschop.

Pas op slag van rust maakte Feyenoord de 2-0, opnieuw door een afstandsschot van Larson. Veilig was de regerend landskampioen toen allerminst: na vijftig minuten maakte Swift-aanvaller Max van Wakeren de aansluitingstreffer en kort daarop waren de bezoekers uit een vrije trap opnieuw gevaarlijk. Doelpunten van Kramer en Larson maakten uiteindelijk toch een einde aan de Amsterdamse hoop op een bekerstunt: 4-1.

Lees ook: Eindelijk mag Swift-aanvoerder Rutger de Vries in de Kuip spelen

Heracles door, Utrecht niet

Ook Heracles had het woensdag moeilijk tegen de amateurs van de Zeeuwse hoofdklasser HSV Hoek. De Tukkers kwamen in eigen huis weliswaar vrij simpel op voorsprong – doelpunten van Kristoffer Peterson en Jamiro Monteiro – maar kregen vervolgens ook een tegentreffer te verduren. Pas toen Peterson de 3-1 maakte was Heracles veilig.

Bij FC Utrecht manifesteerde de moeizame vorm van de afgelopen weken zich ook in het bekertoernooi. De ploeg van trainer Erik ten Hag begon het seizoen goed, maar zakte sindsdien snel weg. En ook tegen in de tweede ronde van de beker kwam daar woensdag geen einde aan: mede-Eredivisionist VVV Venlo verraste met 3-1.

Groningen en Heerenveen verliezen

Voor Heerenveen en Groningen kwam in de tweede ronde eveneens een einde aan het bekertoernooi. Bij de Friezen gebeurde dat in Tilburg, waar Willem II met 2-1 won. Beide thuisdoelpunten vielen vlak na de rust, via Ben Rienstra en Fran Sol. Reza Ghoochannejhad tekende voor de tegentreffer.

FC Groningen, in 2015 winnaar van de beker, ging op bezoek bij Roda onderuit. In Kerkrade konden de noorderlingen een eerste Limburgse treffer nog tenietdoen, maar halverwege de tweede helft nam Roda definitief afstand. Door doelpunten van Tsiy-William Ndenge (2x) en Mikhail Rosheuvel werd het 3-1.