Advocaat Wilders: meer onderzoek in ‘minder-Marokkannen’-zaak

Door de rechtbank werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, maar hij kreeg geen straf opgelegd.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders op archiefbeeld.
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders op archiefbeeld. Foto Bart Maat/ANP

PVV-leider Geert Wilders wil in het hoger beroep van zijn zaak meer onderzoek laten doen, en bovendien duizenden getuigen oproepen. Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops hield dinsdag een urenlange redevoering tijdens de regiezitting in de rechtbank Schiphol. Wilders staat terecht vanwege de ‘minder-Marokkanen-uitspraak’ uit 2014.

Tijdens de regiezitting mochten Wilders’ advocaat Knoops en het Openbaar Ministerie (OM) deze week uitleggen waar ze het oneens zijn in het vonnis. De volgende zitting is donderdag, dan mogen de PVV-voorman en de aanklager nog onderzoekswensen indienen voordat het proces inhoudelijk begint. NRC-verslaggevers Eppo König en Bastiaan Nagtegaal waren aanwezig in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol.

Twitter avatar e_konig Eppo König De regiezitting van het hoger beroep in de ‘Minder Marokkanen’-zaak tegen PVV-leider Geert Wilders gaat aanstaande donderdag weer door.
Twitter avatar e_konig Eppo König Dan zal Hof-voorzitter Gaakeer uitleg geven over de prijs die stichting Gascaria gaf aan een ´linkse activiste´, in Wilders´ woorden.

De rechters oordeelden in 2016 dat de leider van de PVV zich door zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak in maart 2014 schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Tijdens een partijbijeenkomst vroeg Wilders zijn aanhangers of er meer of minder Marokkanen in Nederland moesten zijn. De aanwezigen scandeerden vervolgens: “minder, minder, minder”. Dat zorgde voor veel ophef. Er werden bijna 6.500 aangiften gedaan tegen Wilders.

Veroordeeld, geen straf

De officier van justitie had een straf van 5.000 euro boete geëist tegen Wilders. Volgens het OM heeft Wilders tijdens twee bijeenkomsten in maart 2014 in Den Haag “bewust mensen op basis van hun afkomst in de hoek gezet en discriminatie van die groep aangewakkerd”.

De PVV-leider werd op 9 december 2016 schuldig bevonden aan het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Maar hij kreeg geen straf opgelegd, zo oordeelde de rechtbank in Den Haag. Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep tegen de veroordeling.

Vrijheid van meningsuiting

Wilders vindt dat zijn woorden binnen de vrijheid van meningsuiting vallen en passen binnen het politieke programma van zijn partij. De PVV-leider noemde de rechtbank een “neprechtbank”.

Lees ook: Hoe spontaan kwam Wilders met zijn ‘minder Marokkanen’?

Onlangs liet Wilders al weten dat hij oud-Tweede Kamerlid Joost Taverne van de VVD als getuige wil oproepen. In een boek van oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes staat dat Taverne het oneens was met de veroordeling van de PVV-leider. Dat zou Taverne echter niet hebben mogen zeggen van de VVD-fractie, omdat dit Wilders bij de verkiezingen in de kaart zou kunnen spelen.

Het hof beslist op 9 november over de onderzoekswensen.