Recensie

Recensie

St. Vincent vliegt bewust uit de bocht

    • Hester Carvalho

De Amerikaanse Annie Clark, alias St. Vincent, vliegt soms gierend uit de bocht, maar bewust - en niet uit onvermogen. Want St. Vincent houdt van de afwisseling tussen overvolle uitspattingen en plotselinge ijlheid. De volle fragmenten, waarin hectische gitaarpatroontjes en schelle keyboards in elkaar werden gevlochten, kunnen irriteren. Maar zodra ze worden opgevolgd door een ontspannen episode, is alles vergeven. Waarschijnlijk voert Clark de druk expres op, zodat de attractie van het kalme, met pedal steel omkleedde ‘Happy Birthday, Johnny’ of het funky intro van ‘Savior’ des te meer frappeert. Ook de melodieën op Masseduction, haar vijfde album, klinken vol, maar kregen alle - afgezien van het kinderlijke ‘Pills’ - een elegante ontknoping. Hoogtepunt is ‘New York’, een wonderschone ballade - over liefdesverdriet - die sober begint en uitmondt in een elegisch koorzang, in een verrassend gejaagd tempo.

St.Vincent treedt op: 27/10 Tivoli, Utrecht