Brieven

Reactie Philip Huff

Alle mannen dader, dan alle vrouwen slachtoffer

illustratie Cagle

‘Als man draag je altijd het uiterlijk van een dader’ spreekt de heftige en – ik zal het maar meteen zeggen – ronduit seksistische titel van het artikel van Philip Huff (21/10). Want als Huff stelt dat mannen altijd het uiterlijk van een dader dragen, betekent dit dan niet automatisch dat alle vrouwen het uiterlijk van een slachtoffer zouden dragen? Als vrouw kan ik zelf stellen dat ik absoluut niet het uiterlijk van een slachtoffer draag en dat al helemaal niet uitstraal naar mijn omgeving.

Harvey Weinstein’s daden zijn natuurlijk onvergefelijk, en dat geldt voor alle mannen (én vrouwen) die dergelijke misdaden zijn begaan. Maar wat Huff doet is mannen over één kam scheren, en het laten klinken alsof alle mannen een potentiële verkrachter in zich hebben schuilen. Hij wil weg van seksisme, maar zijn antwoord hierop is om mannen op één hoop te gooien en ze allemaal op „cursus” te sturen. Het is waar dat er een verandering nodig is in onze samenleving wat betreft het straffen en op de hoogte zijn van aanranding en verkrachting, maar laten we niet wegstevenen van seksisme dat betrekking heeft op vrouwen door simpelweg alle mannen hiervan de schuld te geven. Zo blijven we vastzitten aan seksisme, juist in een tijd waarin zowel vrouwen als mannen met elkaar zich hiertegen moeten verzetten.