Protestleiders Hongkong op borgtocht vrij

De 20-jarige Joshua Wong, het gezicht van de Paraplu-revolte, hangt zes maanden cel boven het hoofd. Nathan Law (24) acht maanden.

De jonge activisten Nathan Law (rechts) en Joshua Wong (links) op archiefbeeld.
De jonge activisten Nathan Law (rechts) en Joshua Wong (links) op archiefbeeld. Foto Jerome Favre / EPA

Het hoogste gerechtshof van Hongkong heeft de twee prominente protestleiders Joshua Wong en Nathan Law op borgtocht vrijgelaten. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. De twee mogen in voorlopige vrijheid de uitspraak afwachten in hun hoger beroep. Ze worden beschuldigd van illegale samenzwering tijdens de massale demonstraties in 2014 voor meer democratie in Hongkong.

Rechter Geoffrey Ma stelde dat er geen vluchtrisico bestaat. Hij zei ook dat het gerechtshof zich op 7 november zal buigen over het hoger beroep.

Paraplu-revolte

In augustus gingen tienduizenden mensen in Hongkong de straat op om te protesteren tegen de gevangenisstraffen voor drie jonge protestleiders wegens hun rol in de pro-democratieprotesten van 2014. De 20-jarige Joshua Wong kreeg zes maanden cel opgelegd. Hij groeide tijdens de zogenoemde ‘Paraplu-revolte’ uit tot het gezicht van de protesten. Nathan Law, 24 jaar oud en de jongste gekozen politicus van Hongkong, kreeg acht maanden.

De voormalige studentenleider Alex Chow (26) kreeg zeven maanden cel opgelegd. Hij blijft wel vastzitten. Hij diende geen borgaanvraag in.

Op de celstraffen voor de drie jonge protestleiders kwam ook internationaal veel kritiek. Onder meer een groep vooraanstaande juristen waarschuwde in een brief dat de veroordelingen een ernstige bedreiging vormen voor de rechtsstaat in Hongkong.

Een land, twee systemen

Hongkong kreeg in 1997 een speciale status binnen China onder het zogeheten ‘een land, twee systemen’. De demonstranten van de Paraplu-revolte eisten in 2014 van Beijing meer democratie in de voormalig Britse kolonie. Duizenden mensen gingen toen bijna drie maanden de straat op. Veel jonge Hongkongers willen universeel kiesrecht, maar Beijing wil niet dat Hongkong nog meer autonomie krijgt binnen de communistische Volksrepubliek.

Als de gevangenisstraffen voor Wong, Law en Chow door het hoogste gerechtshof worden bekrachtigd, kunnen de drie zich de komende vijf jaar onmogelijk verkiesbaar stellen voor het stadsbestuur. Daardoor zou hun poging om carrière te maken binnen de politiek voorlopig stokken.