Problemen met e-mail Tweede Kamer nog niet verholpen

De Tweede Kamer meldde dinsdagochtend nog dat de problemen als gevolg van ‘spoofing’ waren verholpen.

Foto Lex van Lieshout / ANP.

De problemen met de beveiliging van het e-mailverkeer van de Tweede Kamer zijn nog altijd niet verholpen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamer, nadat dinsdagochtend nog was gecommuniceerd dat “de kwetsbaarheid” in het e-mailsysteem zou zijn verholpen.

Onderzoeksplatform Follow the Money onthulde maandagavond dat het erin was geslaagd onder de naam van een reeks Tweede Kamerleden mails te sturen naar andere Kamerleden. De site maakte gebruik van de techniek ‘spoofing’, waarbij je een mail kunt sturen onder de naam en het mailadres van iemand anders. FTM stuurde mails uit naam van onder anderen Alexander Pechtold en Mark Rutte.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib liet maandagavond in reactie op de publicatie weten dat de Kamer “met spoed anti-spoofing-maatregelen neemt om dergelijk misbruik te voorkomen”. Dinsdagochtend meldde de Kamer dat de problemen afgelopen nacht zijn verholpen. SP-Kamerlid Maarten Hijink meldde dinsdagmiddag echter nog een mail van ‘Mark Rutte’ te hebben ontvangen. Een woordvoerder van de Tweede Kamer bevestigt tegenover NRC dat het probleem “nog niet helemaal verholpen is”. “We hebben een belangrijke eerste stap gezet en zijn nog heel hard bezig.”

Twitter avatar MaartenHijink Maarten Hijink Wel een volhouder hoor die @MinPres. Zelfs nadat @2eKamertweets probleem heeft “opgelost” blijft ie doorspammen. https://t.co/FjyRHisUWO

Spoofing is niet hetzelfde als het hacken en zo daadwerkelijk binnendringen van mailaccounts. Deze techniek heet ‘phishing’. FTM kon de mailboxen van de Kamerleden dan ook niet inzien. Eventuele antwoorden op de nepmailtjes kwamen bij de Kamerleden zelf in hun inbox terecht.