Moordenaar maakt amok

Rechtszaak Drievoudig moordenaar Admilson R. werd vechtend afgevoerd bij het hoger beroep in Leeuwarden. De zaak is opgeschort.

Het gerechtshof in Leeuwarden.
Het gerechtshof in Leeuwarden. Foto CATRINUS VAN DER VEEN/ANP

„Jullie bepalen mijn straf. Maar ik mijn tijd.” Dat zei Admilson R. maandagochtend tegen het gerechtshof in Leeuwarden, terwijl hij probeerde zichzelf met een klein scherp voorwerp te snijden. Parketwachten stortten zich op de man en voerden hem af. Wat hij precies bij zich droeg en hoe hij aan het voorwerp kwam, wordt onderzocht.

Admilson (33) en zijn een jaar jongere broer Marcos verschenen beiden maandag voor het hof, in het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie heeft aangetekend. De twee uit Brazilië geadopteerde broers uit Hoogeveen zijn eerder wegens drievoudige moord tot dertig jaar cel veroordeeld. Admilson kreeg bovendien tbs met dwangverpleging opgelegd. Het OM had tegen beiden levenslang geëist en eist dat nu opnieuw. En Admilson verdient die straf, herhaalde hij maandag bij het hof.

De zaak tegen Admilson R. is na diens gewelddadige uitbarsting voor vier maanden aangehouden. Ook het proces tegen zijn broer, ’s middags, werd opgeschort. Beide zaken zijn zo met elkaar verweven dat niet verder kan worden gegaan met de behandeling, aldus het OM en de verdediging. Het hof bleek het daarmee eens.

De broers R. zijn veroordeeld omdat ze in 2012 wandelaar Berend Smit op het Dwingelderveld hebben neergeschoten. In 2013 wurgden zij een ouder echtpaar uit Exloo, Jan en Greet Veenendaal. Van alle drie de slachtoffers werd geld gestolen. De broers, verklaarden ze later, hadden forse schulden en geld nodig voor pillen en wiet.

Tijdens de zitting in Leeuwarden werd de rechtsbijstand van Admilson R. besproken. Hij had eerder gezegd af te zien van een raadsman, maar kwam hiervan terug. Door die twijfel over de verdediging had de advocaat zich naar eigen zeggen niet goed kunnen voorbereiden op de zitting. Daar wordt met de opschorting nu gelegenheid voor gegeven.

Admilson en Marcos R. werden in 2015 door de rechtbank in Assen veroordeeld tot de hoogst mogelijke tijdelijke straf, dertig jaar. De rechtbank wilde geen levenslang opleggen omdat het Europese Hof dat als inhumaan ziet door het gebrek aan perspectief voor de veroordeelde. Omdat het OM de straffen te laag vond, volgde het hoger beroep, waarin eind 2016 uitspraak leek te komen. Het hof wilde echter extra onderzoek naar de dood van Berend Smit om te bepalen of sprake was van moord of doodslag.