Kunstprijzen voor violiste, dansers en choreograaf

Maria Milstein krijgt de Nederlandse Muziekprijs. Het Dansersfonds ‘79 heeft ook prijzen toegekend, ondermeer aan prima ballerina Anna Tsygankova van het Nationale Ballet

Violiste Maria Milstein krijgt de Nederlandse Muziekprijs, bestemd voor jonge getalenteerde musici. De onderscheiding wordt toegekend door het Fonds Podiumkunsten en op 28 januari uitgereikt.

Milstein werd in 1985 geboren in Moskou en groeide op in Frankrijk. Milstein soleert met meerdere orkesten en maakt deel uit van het Van Baerle Trio. Sinds september 2014 werkt ze ook als docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

„Het spel van Maria is gezegend met een zeer eigen intens en lyrisch karakter. Onder haar handen krijgt de viool als het ware een menselijke stem. Elke compositie vertelt door haar spel een eigen en specifiek verhaal”, stelt de jury.

Het Dansersfonds ’79 kent de Prijs van Verdienste 2017 toe aan prima ballerina Anna Tsygankova, die sinds tien jaar verbonden is aan Het Nationale Ballet. Ze wordt onderscheiden om , „haar gerijpte, doorleefde karakterisering en stijl en de nuancering in haar grote, als vanzelfsprekende, danstechnische vaardigheden'”.

De aanmoedigingsprijzen gaan dit jaar naar Kim van der Put, dansend bij het Arnhemse Introdans, en Timothy van Poucke, ook van Het Nationale Ballet.

Choreograaf Stephen Shropshire krijgt de Speciale Prijs uitgereikt. De jury prijst hem om de ,,consequente esthetische harmonie in zijn werk en de hechte relatie met de gekozen muziek.''

Deze dansprijzen worden op maandag 13 november uitgereikt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. (ANP)