Italië

Lombardije en Veneto stemmen massaal voor meer autonomie

De Noord-Italianen willen meer autonomie. In Lombardije en de Veneto, de twee rijkste Italiaanse regio’s, zijn zondag raadgevende referenda hierover gehouden. In de Veneto stemde 98 procent vóór, bij een opkomst van ruim 57 procent. In Lombardije haperde het elektronisch stemmen; volgens een voorlopige schatting stemde 95 procent voor bij een opkomst van zo’n 40 procent. De uitslag versterkt de positie van de anti-migratiepartij Lega Nord, gangmaker achter de referenda. De partij speelt met de referenda in op onvrede over de besteding van belastinggeld uit deze regio’s door de centrale overheid. In plaats van geld te sluizen naar het armere zuiden zou dit beter besteed kunnen worden aan meer dienstverlening in hun eigen regio's, vindt ze. De referenda hebben geen directe gevolgen.(NRC)