Geweld tegen journalisten

Russische radiopresentatrice neergestoken in Moskou

Een presentatrice van het kritische Russische radiostation Echo Moskvy is maandag door een indringer op het Moskouse kantoor van de omroep in haar nek gestoken. Dat meldde de zender. Tatjana Felgengauer raakte gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht, maar verkeert niet in levensgevaar.

Het Russische Openbaar Ministerie zei maandag het incident te zien als een poging tot moord. De 48-jarige dader, die op plaats delict werd opgepakt, heeft zowel een Israëlisch als Russisch paspoort. Hij wist volgens getuigen direct naar de veertiende verdieping van het gebouw te komen en naar de ruimte te lopen waar Felgengauer zich bevond. Hij zei niets bij de aanval.

De Russische politie heeft een video vrijgegeven waarin de man Felgengauger beschuldigde van „telepathische seksuele intimidatie”. In verwarde stukken op zijn blog beweerde de man dat de presentatrice via telepathie te allen tijde wist wat hij zei en deed.

Joelia Latynina, een andere journalist van het station, is Rusland vorige maand ontvlucht na bedreigingen. In juli werd gas bij haar ouderlijk huis naar binnen gespoten, een maand later werd haar auto in de brand gestoken. Zij maakt haar wekelijkse uitzendingen voor Echo Moskvy nu op afstand – waar ze verblijft houdt ze geheim. (NRC)