Geweld tegen journalisten

Russische radiopresentatrice neergestoken in Moskou

Een presentatrice van het kritische Russische radiostation Echo Moskvy is maandag door een indringer op het Moskouse kantoor van de omroep in haar nek gestoken. Dat meldde de zender. Tatjana Felgengauer raakte gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht, maar verkeert niet in levensgevaar.

De aanvaller spoot met pepperspray in het gezicht van een bewaker op de begane grond van het pand waarin Echo Moskvy gehuisvest is. Daarna nam hij de lift naar de veertiende verdieping, waar hij Felgengauer te lijf ging. Hij zei niets bij de aanval.

Het Russische Openbaar Ministerie zei maandag het incident te zien als een poging tot moord. De dader is van buitenlandse komaf, zei de politie. Hij heeft een blog waarop hij Felgengauger beschuldigde van „telepathische seksuele intimidatie”. In verwarde stukken beweerde de man dat de presentatrice via telepathie te allen tijde wist wat hij zei en deed.

Joelia Latynina, een andere journaliste van het station, is Rusland vorige maand ontvlucht na bedreigingen. In juli werd gas bij haar ouderlijk huis naar binnen gespoten, een maand later werd haar auto in de brand gestoken. Zij maakt haar wekelijkse uitzendingen voor Echo Moskvy nu op afstand – waar ze verblijft houdt ze geheim. (NRC)

    • Romy van der Poel