Geert Wilders

Hoger beroep ‘minder Marokkanen’-zaak in mei verder

In de Bunker bij Schiphol is dinsdagochtend de hoger beroepszaak tegen Geert Wilders begonnen. De PVV-leider wordt verdacht van groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie en haat, naar aanleiding van twee uitspraken. De eerste deed hij op 12 maart 2014, toen hij zei dat zijn kiezers stemmen op een stad met „als het even kan ook wat minder Marokkanen”. De andere uitspraak was een week later, tijdens een uitslagenavond na de gemeenteraadsverkiezingen. Daarin vroeg hij aan het publiek of ze „meer of minder Marokkanen” wilden, waarna het publiek „minder, minder!” scandeerde. Wilders werd in eerste aanleg door de rechter veroordeeld voor aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging, maar niet voor aanzetten tot haat. Hij kreeg geen straf opgelegd. (NRC)