Eerste Kamer verwerpt ‘ticketwet’ tegen woekerprijzen

De senaat vond het niet praktisch dat concertgangers naar de rechter moesten om hun teveel betaalde geld terug te krijgen.

Bij de doorverkoop van tickets voor populaire concerten of evenementen worden prijzen vaak flink opgevoerd.
Bij de doorverkoop van tickets voor populaire concerten of evenementen worden prijzen vaak flink opgevoerd. Foto Kippa Ferdy Damman/ANP

De woekerprijzen van doorverkochte tickets voor concerten en sportwedstrijden worden niet verder aan banden gelegd. Dinsdag stemde de Eerste Kamer tegen een wetsinitiatief van SP en CDA dat verkopers van tweedehands tickets verbood meer dan 120 procent van de originele prijs te rekenen.

De partijen die tegenstemden, deden dat vooral omdat ze de wet niet praktisch vonden. Volgens het plan moest een concertganger die zich benadeeld voelde, zijn teveel betaalde geld terughalen via een civiele procedure tegen het ticketbureau. Onder meer de PvdA en het CDA denken dat er maar weinig mensen zouden zijn die de moeite en het geld overhebben voor zo’n gang naar de rechter.

Het CDA is opmerkelijk genoeg ook de partij de ‘ticketwet’ in 2008 bedacht, samen met de SP. De twee partijen kregen het voorstel in 2010 door de Tweede Kamer. Ruim zeven jaar later bleek de senaat minder enthousiast. Naast het CDA stemden de VVD, PvdA, ChristenUnie, SGP, 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie tegen.

Lees ook: Ook binnen de evenementensector wordt getwijfeld aan de praktische uitwerking van het wetsvoorstel

Mede-indiener SP is teleurgesteld dat het wetsvoorstel is gesneuveld. “Het is een enorme gemiste kans”, zegt Tweede Kamerlid van de SP Jasper van Dijk, die samen met CDA-collega Madeleine van Toorenburg het voorstel jarenlang verdedigde. “Met onze wet zouden notoire tickethandelaren een gevoelige klap krijgen. Het is triest dat de ticketmaffia nu ruim baan krijgt van de Eerste Kamer.”

Ook de KNVB had liever gewild dat de ticketwet er wel was gekomen. Vorige week riep de voetbalbond samen met alle profclubs de Eerste Kamer op de wet aan te nemen. De voetbalwereld ergert zich aan bedrijven die kaartjes voor wedstrijden voor veel hogere prijzen online doorverkopen. “Ordinaire zakkenrollers”, noemden de KNVB en de clubs de handelaren in tweedehands tickets. “De KNVB zal bij het kabinet blijven aandringen op een strenge aanpak. In andere landen is doorverkoop van kaarten zelfs strafbaar”, zegt de bond dinsdag.

Weinig steun

Bij concertorganisatoren genoot de ticketwet weinig steun meer. Rond 2010 was dat nog anders. Toen hadden die bedrijven last van de tweedehands tickethandel, die zich grotendeels in het duister afspeelde op sites als Marktplaats en Facebook. Woekerprijzen waren normaal en oplichting kwam vaak voor.

Inmiddels hebben de organisatoren hun tactiek veranderd. Sommige werken samen met de grote handelaren in tweedehands kaarten die inmiddels zijn ontstaan, zoals Seatwave, Stubhub en Viagogo. Het Amerikaanse muziekconcern Live Nation bezit bijvoorbeeld zowel Ticketmaster (dat nieuwe kaartjes verkoopt) als Seatwave (tweedehands).

“In de evenementenmarkt wordt doorverkoop erg gevoed”, zegt Hans Ober, oprichter van tweehandsplatform Ticketswap, dat kaartjes verkoop voor maximaal 120 procent van de originele prijs. “Bij veel partijen is er geen wil tot verandering”, vertelt Ober tegen persbureau ANP. Volgens Ober moet de handhaving van de ticketwet niet via de civiele rechter lopen, maar via de strafrechter.

CDA-senator Marnix van Rij zei tegen de NOS dat het aanstaande kabinet met een nieuw wetsvoorstel moet komen. Hij vindt ook dat er nieuw onderzoek moet komen naar de ticketmarkt. “Het laatste onderzoek is van tien jaar geleden. Inmiddels is de markt erg veranderd. Onder meer via robots worden er tegenwoordig allerlei kaarten opgekocht.”