Donorconferentie VN

Bangladesh: stroom Rohingyavluchtelingen is onhoudbaar

Foto Hannah McKay/Reuters

Bangladesh kan de stroom Rohingya-vluchtelingen uit Birma niet verwerken. Dit zei de Bengaalse VN-gezant in Genève op een donorconferentie voor hulp aan Bangladesh. Hij sprak van „een onhoudbare toestand”. Nog altijd stromen duizenden Rohingya per dag naar Bangladesh, waar ze worden opgevangen in kampen waar de omstandigheden heel slecht zijn. Zo'n 600.000 Rohingya hebben zich gevoegd bij de circa 400.000 die er al in Bangladesh verbleven. De internationale gemeenschap heeft zo’n 340 miljoen dollar hulp toegezegd. Volgens de VN is zeker 434 miljoen dollar nodig om een miljoen mensen een half jaar te verzorgen. Intussen overwegen de VS sancties in te stellen tegen Birma om „de gewelddadige, traumatische mensenrechtenschendingen tegen Rohingya en andere minderheden”. (BBC)