Consumentenbond

Stroomproducenten in Nederland scoren hoger op duurzaamheid

De stroomproductie in Nederland is groener geworden. Dat is de conclusie van een jaarlijks onderzoek door de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. De dertig onderzochte stroombedrijven krijgen voor hun duurzaamheid gemiddeld een 6,2, tegen 5,6 een jaar eerder.

Pure Energie, Qurrent en Om (voorheen Duurzame Energie Unie) scoren in het onderzoek een tien. Onderaan staat Eon met een 3,3. Van de grote bedrijven scoort Eneco (7,9) het hoogst, Essent (5,2) en Nuon (4,7) krijgen een lagere beoordeling. Essent scoort beter dan de afgelopen jaren, vooral omdat het moederconcern RWE de activiteiten heeft gesplitst. Essent valt onder het groene deel Innogy, terwijl de kolencentrales in Nederland onder RWE vallen. Door de recente herstructurering is het Zeeuwse Delta niet meegenomen in de inventarisatie.

Het onderzoek zorgt elk jaar voor forse discussies omdat grote bedrijven (met fossiele-energiecentrales) worden afgezet tegen bedrijven die bijvoorbeeld alleen stroom bij derden inkopen. De grote producenten claimen voor leveringszekerheid te zorgen, ook als windmolens langere tijd weinig produceren. Volgens de recent verschenen Nationale Energieverkenning wordt momenteel 7,5 procent van de stroom duurzaam – uit zon, wind of biomassa – opgewekt. Zeven van de dertig onderzochte bedrijven produceren zelf stroom.