Begroting NPO

Omroep wil meer geld van Ziggo en KPN

De publieke omroep (NPO) wil dat distributeurs als Ziggo en KPN meer gaan betalen voor de doorgifte van NPO-zenders. Dat staat in de begroting van de publieke omroep voor 2018. Zo wil de NPO de dalende inkomsten uit onder meer reclame compenseren.

De financiën van de publieke omroep staan onder druk, aldus de nieuwe begroting van de NPO. Met de bezuinigingen van de afgelopen jaren (178,9 miljoen euro), moedigt het kabinet de publieke omroep aan eigen inkomsten te genereren. Maar dat is „niet eenvoudig”, benadrukt de NPO nog weer eens. Uit de jaarverslagen van de verschillende omroepen eerder dit jaar bleek al dat bij vrijwel alle omroepen de inkomsten uit nevenactiviteiten, als programmabladen en verkoop van cd’s en dvd’s, dalen. Verwacht wordt ook dat inkomsten uit reclamezendtijd (187 miljoen in 2016) teruglopen. De NPO wil daarom in 2018 opnieuw met de distributiebedrijven onderhandelen. Zij hebben in het afgelopen decennium „goed verdiend” aan de doorgifte van pakketten, aldus de NPO. „Wij willen dan ook meer uit deze markt halen.”

Overigens steeg de vergoeding van de distributeurs al fors. Zo ontving de NPO in 2016 bijna 35 miljoen euro. Dat is ruim 11 miljoen meer dan het jaar ervoor.

Uit de begroting van de NPO voor 2018 blijkt verder dat drie van de zes digitale themakanalen nog voor het eind van dit jaar van naam veranderen: NPO Best wordt NPO 1 Extra, NPO Cultura wordt NPO 2 Extra en NPO 101 wordt NPO 3 Extra. De programmering van de themakanalen moet „aanvullend” worden op die van de hoofdkanalen. Daarnaast moet het de plek worden waar nieuwe programma's kunnen worden uitgeprobeerd en waar „talentvolle presentatoren [kunnen] bewijzen dat ze rijp zijn voor het hoofdpodium.”

Ook benadrukt de NPO het belang van onderzoeksjournalistiek. „Op NPO Radio 1 willen we in 2018 het aantal uren zendtijd voor programmering waarin onderzoeksjournalistiek een belangrijke rol kan krijgen, laten groeien.” Voor de zomer dreigde de NPO de zendtijd van radioprogramma’s Argos en Reporter nog te halveren. Dat voornemen is vorige maand teruggedraaid.