Argentinië

Macri breidt macht uit, voorganger Kirchner wint zetel (en immuniteit)

Bij parlementsverkiezingen in Argentinië heeft de centrum-rechtse president Mauricio Macri (59) zijn basis in congres en senaat flink verstevigd. Bij zijn aantreden, in 2015, had Macri een minderheid in de senaat: regeren lukte hem door compromissen te sluiten. Zijn winst zondag dankt hij aan zijn succesvolle aanpak bij het herstel van de economie. Macri’s voorganger, de linkse Cristina Fernández de Kirchner sleepte een senaatszetel binnen en maakt daarmee na twee jaar afwezigheid een comeback in de politiek. Voor Kirchner, die sinds haar vertrek als president wordt achtervolgd door corruptieschandalen, was dit cruciaal, omdat ze als senator niet vervolgd kan worden. De verwachting is dat ze zich in 2019 bij de volgende verkiezingen opnieuw kandidaat gaat stellen voor het presidentschap. (NRC)