Trumpblog

Trump maakt toch alle stukken over JFK openbaar

Trump maakt toch alle stukken over JFK openbaar

De Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten toch alle overheidsdocumenten over de moord op oud-president John F. Kennedy openbaar te maken. De namen en adressen van mensen die nog leven, worden onleesbaar gemaakt. Dat maakte de president zaterdagavond bekend in een reeks Tweets.

Lees verder: Trump geeft toch alle stukken over JFK vrij

'Mueller dient eerste aanklachten in in Ruslandonderzoek'

In het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn de eerste aanklachten goedgekeurd door een grand jury. Dat meldde CNN vrijdag op basis van anonieme bronnen die goed ingevoerd zijn in het onderzoek.

Het is niet bekendgemaakt wie in staat van beschuldiging is gesteld of wat de verdenkingen zijn. Na goedkeuring zijn de aanklachten overgedragen aan een federale rechter, die heeft besloten tot geheimhouding. De aangeklaagden kunnen op zijn vroegst op maandag worden gearresteerd.

Lees ook: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

Het Ruslandonderzoek staat onder leiding van speciaal aanklager Robert Mueller, die in mei werd aangesteld om de ontslagen FBI-baas James Comey op te volgen. Doel van het federale onderzoek is om vast te stellen of Rusland inderdaad pogingen heeft gedaan om de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar te beïnvloeden. Zo wordt er gekeken of medewerkers van de Trumpcampagne samenwerkten met Rusland. In juli werden door de FBI ingevallen gedaan in het huis van voormalig campagneleider Paul Manafort.

Zowel president Trump en de Russische regering ontkennen dat tijdens de verkiezingen sprake was van een samenwerking. Vrijdagochtend liet Trump via Twitter nog weten dat het Ruslandonderzoek wat hem betreft te duur is en bovendien niets oplevert.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It is now commonly agreed, after many months of COSTLY looking, that there was NO collusion between Russia and Trump. Was collusion with HC!

Trump maakt niet alle stukken over JFK openbaar

President Trump heeft donderdagavond niet alle overheidsdocumenten over de moord op oud-president John F. Kennedy openbaar gemaakt.

De president verleende uitstel voor de publicatie van driehonderd overheidsstukken die waarschijnlijk namen van voormalige spionnen bevatten. Dat is informatie die de Amerikaanse inlichtingendiensten niet openbaar willen maken.

Lees ook: Trump houdt toch documenten over JFK achter

De 2.900 stukken die donderdagavond wel werden vrijgegeven, zouden mogelijk meer inzicht kunnen verschaffen in de beweegredenen van Lee Harvey Oswald, de man die werd beschuldigd van de moord op Kennedy in 1963. Complotdenkers speculeren over de ware toedracht van Kennedy's moord en geloven de officiële lezing - Oswald handelde alleen - niet.

De kans is klein dat in de gepubliceerde documenten bewijs wordt gevonden dat de complottheorieën staaft. Het feit dat Trump uiteindelijk toegaf aan de druk van de CIA en de FBI en stukken voorlopig achterhoudt, draagt echter wel bij aan de publieke achterdocht.

'Herinrichting Witte Huis kostte tot nu 1,75 miljoen dollar'

Trump heeft tot nu toe 1,75 miljoen dollar uitgegeven aan een opknapbeurt voor het Witte Huis, blijkt uit een overzicht van overheidsuitgaven waarover NBC News donderdagavond een onderzoek publiceerde.

Het is gebruikelijk dat de president de ambtswoning en kantoren opnieuw inricht als hij zijn intrek neemt in het Witte Huis. NBC rekent door dat Trump in zijn eerste maanden in het Witte Huis net iets meer heeft uitgegeven aan de herinrichting dan zijn voorganger. Barack Obama gaf anderhalf miljoen dollar uit en betaalde een deel van die kosten zelf. Het lijkt erop dat Trump geen eigen geld stak in de opknapbeurt.

NBC baseerde het onderzoek naar de uitgaven op een database van het zogeheten General Services Administration, een onafhankelijk overheidsagentschap dat de federale overheid facilitair bijstaat.

Volgens de journalisten blijkt uit de overheidsgegevens niet duidelijk aan welke vertrekken of kantoren geld is uitgegeven. Wel vermoeden ze dat een aantal van de aangeschafte meubelstukken (zoals een op maat gemaakte vergadertafel en stoffering) bestemd waren voor de leefvertrekken van de president. Andere aankopen waren voor de aangrenzende kantoren en vallen daarmee waarschijnlijk onder de restauratiewerkzaamheden die in augustus werden uitgevoerd in het Witte Huis.

Trump pakt drugsepidemie aan met 'agressieve maatregelen'

Donald Trump heeft donderdag opnieuw de drugsepidemie in de Verenigde Staten verklaard tot een nationale ramp. In een verklaring liet hij weten dat de regering "agressieve stappen" gaat nemen om de drugsepidemie in het land de kop in te drukken, aldus AP.

Trump sprak over "de ergste drugscrisis in de Amerikaanse geschiedenis". Volgens hem vallen er meer doden door onder meer heroïne, crystal meth en crack dan bij auto-ongelukken en schietpartijen bij elkaar. Persbureau AP schrijft dat er dagelijks honderd doden vallen als gevolg van een overdosis in het land. Door de crisis na 90 dagen weer tot nationale ramp uit te roepen, heeft de regering meer flexibiliteit om bepaald beleid te maken, regels en restricties in te stellen.

Lees ook: Heroïne spuiten in de auto, met je kleinkind op de achterbank

De Amerikaanse president roept overheidsinstellingen op er alles aan te doen om de drugsepidemie te bestrijden. Trump zegt dat er ook een "grote advertentiecampagne" wordt gestart om jongeren te weerhouden van medicijnen op recept. Daarnaast beloofde de president dat er meer geld vrijkomt voor onderzoek naar niet verslavende afkickmiddelen.

Tijdens Trumps campagne voor het presidentschap verklaarde hij "de oorlog" aan opiaten. Sinds zijn aantreden heeft hij een onderzoekscommissie ingesteld.

Republikeinse senator stelt zich niet herkiesbaar vanwege Trump

Senator Jeff Flake (Arizona) zei dinsdag in een toespraak dat hij niet langer 'medeplichtig' wilde zijn aan het gedrag van president Trump en hij stelt zich daarom niet meer verkiesbaar bij de volgende verkiezingen in 2018. Senator Bob Corker (Tennessee) kondigde in september al aan dat hij zich niet meer verkiesbaar zou stellen bij de zogeheten midterms.

Flake kondigde zijn politiek pensioen aan tijdens een toespraak in de Senaat. Hij zei onder meer dat hij niet meer wil meewerken aan de regering van Trump. Ook riep hij andere senatoren op hetzelfde te doen. "We zijn niet groot geworden als land door in te geven aan onze impulsen, door tegen onszelf te keren, het verheerlijken van de dingen die ons verdelen en dat wat nep is echt noemen en wat echt is nep", zei Flake.

Bekijk hier de volledige toespraak van Jeff Flake

Senator Bob Corker liet zich dinsdag ook negatief uit over Trump in verschillende interviews. "Onze president heeft grote moeite met de waarheid. Ik denk dat Trump het meest herinnerd zal worden om het ondermijnen van ons land en dat is spijtig", zei Corker.

Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van Trump, zei dat de senatoren waarschijnlijk een juiste keuze hadden gemaakt om op te stappen. "De mensen in Tennessee en Arizona steunen de president." Trump reageerde furieus op Twitter en noemde senator Corker onder meer onbekwaam. Op het opstappen van senator Flake heeft de president nog niet gereageerd.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Sen. Corker is the incompetent head of the Foreign Relations Committee, & look how poorly the U.S. has done. He doesn't have a clue as.....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...the entire World WAS laughing and taking advantage of us. People like liddle' Bob Corker have set the U.S. way back. Now we move forward!

Trump staat weer vluchtelingen toe

De Verenigde Staten laten weer vluchtelingen toe, maar voor mensen uit elf landen gelden nieuwe, strengere regels. Dat heeft president Trump bepaald per decreet. De aangescherpte regels gelden voor vluchtelingen uit landen die volgens de Amerikaanse regering een groter risico vormen voor de veiligheid.

In maart kondigde Trump een tijdelijk nieuw vluchtelingenbeleid aan waarbij niemand in de Verenigde Staten werd toegelaten die de juiste papieren niet had. Volgens Trump heeft zijn regering in die 120 dagen een "uniforme basisscreening en beoordelings- en processtandaarden" ontwikkeld.

Lees ook: Trump staat weer vluchtelingen toe

Weduwe van militair: na gesprek met Trump moest ik nog harder huilen

De vrouw van een gesneuvelde Amerikaanse militair heeft maandag bevestigd dat president Donald Trump gevoelloze opmerkingen maakte over haar man tijdens een telefoongesprek. In het programma Good Morning America van ABC zei weduwe Myeshia Johnson dat ze "erg overstuur" was nadat de president haar gebeld had. Na het gesprek zou ze nog harder hebben gehuild.

Haar man kwam onlangs om het leven op missie in Niger. Uit het gesprek met Trump zou onder meer gebleken zijn dat de president de naam van de omgekomen militair, sergeant La David Johnson, niet wist en vervolgens moeite had om deze te onthouden. In de eerste openbare verklaring op televisie zei de vrouw:

"Dat maakte me boos en zorgde ervoor dat ik nog meer moest huilen."

Daarmee bevestigt de weduwe een eerdere weergave van het telefoongesprek door Congreslid Frederica Wilson. Wilson luisterde mee toen Myeshia in de auto werd gebeld en sprak zich vorige week via Amerikaanse media uit over de "gevoelloze" opmerkingen van de president. Hij zou onder meer gezegd hebben dat de militair "wist waarvoor hij tekende".

Trump ontkende deze versie en zei dat het verhaal van Wilson "totaal gefabriceerd" was. De tegenstrijdige verklaringen zorgde voor een rel in de Verenigde Staten. Waar tegenstanders van de president menen dat het incident nogmaals bewijst dat Trump niet geschikt is voor het ambt, zeggen aanhangers van Trump dat het Democratisch Congreslid de dood van de militair gebruikt voor politiek gewin.

Bekijk hier het interview met de weduwe:

Maandag wees Trump op Twitter de kritiek van de weduwe van de hand. Hij zou een "zeer respectvolle conversatie" hebben gehad met de Myeshia. Ook zou Trump de naam van de omgekomen militair zonder problemen hebben uitgesproken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I had a very respectful conversation with the widow of Sgt. La David Johnson, and spoke his name from beginning, without hesitation!

Welkom...

Een nieuwe week met een nieuw Trumpblog. Volg hier alle laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees ook: Lees hier het vorige blog terug