Veneto en Lombardije

Voldoende opkomst bij referenda in twee regio’s in Noord-Italië

De referenda zondag in twee Noord-Italiaanse regio’s om meer autonomie te vragen, worden door de organisatoren als een succes beschouwd. Voor de geldigheid van het referendum in de regio Veneto was een opkomst van meer dan vijftig procent nodig. Dat werd aan het begin van de avond gehaald, terwijl de stembussen tot 23 uur open bleven. Resultaten zouden pas later volgen, maar bij peilingen hebben steeds de meeste mensen gezegd dat zij ‘ja’ zouden stemmen. Hetzelfde geldt voor de regio Lombardije. De referenda waren georganiseerd door gouverneurs van de anti-migratiepartij Lega Nord. Zij spelen in op onvrede over de besteding van het belastinggeld uit deze regio’s door de centrale overheid. De referenda zullen geen onmiddellijke gevolgen hebben. (NRC)