Sint-Maarten niet akkoord met voorwaarden hulp

Premier Marlin stelt dat de regering meer tijd nodig heeft voor de oprichting van de Integriteitskamer. Hij is tegen een grotere rol van de marechaussee.

Koning Willem-Alexander in gesprek met William Marlin, premier van Sint-Maarten, tijdens de rondleiding over het door orkaangeweld getroffen eiland.
Koning Willem-Alexander in gesprek met William Marlin, premier van Sint-Maarten, tijdens de rondleiding over het door orkaangeweld getroffen eiland. Foto Vincent Jannink/ ANP

De regering van Sint-Maarten gaat niet akkoord met de harde voorwaarden die het kabinet in een ultimatum heeft gesteld aan het geven van honderden miljoenen euro’s voor de wederopbouw van het eiland. Dat schrijft premier William Marlin in een dit weekend gepubliceerde brief aan demissionair minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA).

Marlin stelt dat de eilandregering “niet kan accepteren” dat de Nederlandse overheid de bestuurstaken van Sint-Maarten overneemt. Het eiland, dat een autonoom land vormt binnen het koninkrijk, is zwaar getroffen door de orkaan Irma.

Lees ook deze reportage: ‘Wederopbouw Sint-Maarten? Dat duurt twee jaar’

Controle over geld en grensverkeer

Het kabinet wil dat Sint-Maarten meewerkt aan de oprichting van een zogeheten Integriteitskamer. Deze instelling moet de wijdverbreide corruptie op het eiland tegengaan. Volgens premier Marlin heeft de ministerraad van Sint-Maarten eind augustus, kort voor orkaan Irma, goedkeuring gegeven aan deze Integriteitskamer, maar moet de wetgeving nog langs de Raad van Advies van de regering. De deadline van 31 oktober, die de Nederlandse regering heeft gesteld, zou daarom niet haalbaar zijn.

De andere voorwaarde van het kabinet is dat de Nederlandse marechaussee de grensbewaking van het land versterkt. Premier Marlin wijst deze voorwaarde af. Hij benadrukt in de brief dankbaar te zijn voor de hulp van de Nederlandse regering, maar stelt dat “de hulp rekening moet houden met de wettelijke bevoegdheden en verantwoordelijkheden van Sint-Maarten”. De premier van Sint-Maarten is bereid om met een delegatie naar Nederland af te reizen om over de voorwaarden te spreken.

Plasterk zegt in een reactie dat het kabinet vasthoudt aan de voorwaarden.

“In het belang van de bevolking van Sint-Maarten, om een juiste besteding van het geld te garanderen, houdt Nederland vast aan de gestelde voorwaarden: toezicht op integriteit en versterkte grenscontrole. Premier Marlin is altijd welkom voor een gesprek, maar deze logische voorwaarden staan.”