Russische radiopresentatrice neergestoken in Moskou

De aangevallen Tatjana Felgengauer verkeert niet in levensgevaar. Ze werkt voor de kritische zender Echo Moskvy.

Tatjana Felgengauer
Tatjana Felgengauer Foto Facebook / Tatjana Felgengauer

De presentatrice van het kritische Russische radiostation Echo Moskvy is maandag door een indringer op het Moskouse kantoor van de omroep in haar nek gestoken. Dat meldt de zender. Tatjana Felgengauer raakte gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht, maar verkeert niet in levensgevaar.

De aanvaller is in hechtenis genomen door de beveiligers van het radiostation en is overgedragen aan de politie. Hij spoot met pepperspray in het gezicht van een bewaker op de begane grond van het pand waarin Echo Moskvy huist om binnen te komen. Daarna nam hij de lift naar de veertiende verdieping, waar hij Felgengauer te lijf ging. Hij zei niets bij de aanval.

Lees ook het opiniestuk van de bedreigde journaliste Joelia Latynina: Waarom ik Moskou ben ontvlucht

De Russische Onderzoekscommissie zei maandag het incident zien als een poging tot moord. De dader is van buitenlandse komaf, aldus het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij heeft een blog waarop hij Felgengauger ervan beschuldigde via telepathie te allen tijde wist wat hij zei en deed. Volgens Echo Moskvy kende de presentatrice de aanvaller niet.

De 32-jarige Felgengauer is naast een bekende presentatrice van een nieuwsprogramma adjunct-hoofdredacteur van Echo Moskvy, vaak omschreven als de enige onafhankelijke Russische radiozender. De berichtgeving van Echo Moskvy heeft al geleid tot kritiek van het Kremlin en tot meerdere doodsbedreigingen.