Orkaan

Regering Sint-Maarten tegen harde voorwaarden noodhulp

De regering van Sint-Maarten wijst de harde voorwaarden van Nederland voor noodhulp na orkaan Irma af. Dat heeft premier William Marlin verklaard. Nederland wil de grensbewaking van Sint-Maarten versterken met Nederlandse marechaussees, omdat het eiland veel illegalen telt. Maar het autonome eiland wil deze „verantwoordelijkheid” niet afstaan, aldus Marlin. Verder eist Nederland dat Sint-Maarten uiterlijk 31 oktober instemt met een Integriteitskamer tegen de corruptie. Na een maandenlange impasse heeft de ministerraad van Sint-Maarten eind augustus alsnog goedkeuring gegeven, aldus Marlin. Maar omdat de wetgeving nog langs de Raad van Advies moet, zou 31 oktober niet haalbaar zijn. Volgens Marlin komt Sint-Maarten bijna 700 miljoen euro tekort voor de wederopbouw. (NRC)