Opstopping

Groeiende files kosten tot 3,7 miljard euro per jaar

Door de aantrekkende economie komen er veel extra files. De verwachting is dat het aantal files volgend jaar 1,7 procent groeit. Die extra files kosten hoogstwaarschijnlijk miljarden euro’s, blijkt uit een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) dat maandag wordt gepresenteerd en waar het Algemeen Dagblad over bericht. Het kennisinstituut berekende de groei van het aantal files tussen nu en 2022. De groeiende files brengen maatschappelijke kosten met zich mee die kunnen oplopen tot 3,7 miljard euro per jaar. Ondanks extra asfalt zullen de files de komende jaren alleen maar langer worden. De hoge kosten komen volgens het KiM doordat reizigers en vrachtverkeer veel tijd kwijt zijn door stilstaan, omrijden of door een grotere buffer in te bouwen in vertrektijden. (NRC)