Noorden van Italië stemt voor meer zelfstandigheid

De regio’s Lombardije en Veneto willen meer zeggenschap over bijvoorbeeld hun financiën.

In Lombardije werd voor het eerst elektronisch gestemd. Dat ging met veel haperingen en problemen gepaard. Ondanks de belofte van uitslagen in real time druppelden in Milaan de resultaten binnen.
In Lombardije werd voor het eerst elektronisch gestemd. Dat ging met veel haperingen en problemen gepaard. Ondanks de belofte van uitslagen in real time druppelden in Milaan de resultaten binnen. Foto Luca Bruno/AP Photo

Twee regio’s in het noorden van Italië hebben zondag gestemd voor meer autonomie. In Veneto stemde 98,1 procent voor meer zelfstandigheid en in Lombardije was dit 95,3 procent, meldt persbureau Reuters.

De uitslagen van het referendum zijn niet bindend. Inwoners konden stemmen over de vraag of de twee regio’s meer zeggenschap moeten vragen aan Rome over onder meer het beheer van hun financiën, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Meer druk op Rome

In Lombardije, waarvan de hoofdstad Milaan is, kwam 39 procent van de stemgerechtigden opdagen. In Veneto, met als hoofdstad Venetië, was dat 57 procent. De twee regio’s samen zijn goed voor zeker een derde van de Italiaanse economie.

Lees ook de reportage over de onvrede in het stadje Scorzè, in de provincie Venetië

De regio’s worden nu bestuurd door de rechts-populistische partij Lega Nord. De partij wil de uitslag van het referendum gebruiken om meer druk uit te oefenen op de centrale regering in Rome. De Lega Nord wil onder meer dat een groter deel van de belastingen die door Veneto en Lombardije wordt afgedragen, wordt geïnvesteerd in regio’s zelf. Inwoners vinden de voorzieningen onder de maat en eisen een stop op de opvang van asielzoekers.

Over afscheiding spreekt de Lega Nord niet meer. Partijleiders hebben gezegd dat ze ‘Catalaanse toestanden’ willen vermijden. Maar met het oog op de landelijke verkiezingen die uiterlijk volgend voorjaar moeten worden gehouden, wordt nu de onvrede in het noorden over de hoge belastingdruk en de inefficiëntie en verspilling binnen de Italiaanse overheid weer een belangrijk thema.