Na storm van kritiek wordt Mugabe toch geen ambassadeur voor de WHO

De benoeming van Robert Mugabe (93) tot ‘goodwill-ambassadeur’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat niet door. Na een storm van kritiek op de aanstelling van de Zimbabweaanse president heeft het hoofd van het VN-agentschap, Tedros Adhanom, bakzeil gehaald. In een verklaring bedankt hij „iedereen die zijn bezorgdheid heeft uitgesproken”.

Mensenrechtenorganisaties lieten zich kritisch uit na de bekendmaking van Mugabes nieuwe positie. De president wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor het imploderen van de gezondheidszorg in Zimbabwe. Er is een tekort aan medicijnen en zorgpersoneel wordt onderbetaald. Ook wordt Mugabe, die zelf naar het buitenland gaat voor medische behandelingen, verantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen.

Iain Levine, het hoofd van Human Rights Watch, sprak van een „schandelijke beslissing”. Mugabes autoritaire geschiedenis druist volgens hem in tegen de principes van de VN.

Ook wereldleiders keerden zich tegen de beslissing. De Canadese premier Trudeau zei dat hij dacht dat het „een slechte 1-aprilgrap” was. Demissionair minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) noemde de benoeming van Mugabe een „stuitend, slecht en bizar idee”.

De Ethiopiër prees Mugabe eerder voor zijn inzet voor de volksgezondheid, maar zegt nu naar de kritiek te hebben geluisterd. (NRC)