Hoger beroep tegen moordverdachten Drenthe opgeschort

Maandag werd Admilson R. door de politie uit de rechtszaal verwijderd. Hij droeg een klein, scherp voorwerp bij zich.

Het gerechtshof in Leeuwarden.
Het gerechtshof in Leeuwarden. Foto Catrinus van der Veen/ANP

Het hoger beroep tegen de twee adoptiebroers die worden verdacht van drievoudige moord in Drenthe, is maandag voor onbepaalde tijd opgeschort. De advocaat van Admilson R. had zich niet goed kunnen voorbereiden op de zitting, zo laat het gerechtshof van Leeuwarden weten.

Admilson R. werd door politie uit het gerechtshof van Leeuwarden verwijderd omdat hij tijdens de zitting plotseling opsprong en met een klein scherp voorwerp in zichzelf begon te snijden, aldus het gerechtshof. Hierna werd hij door vier parketwachten overmeesterd en afgevoerd.

Volgens Dagblad van het Noorden zou R. een stukje van een scheermes hebben gehad. Op een paar krassen op zijn pols hield hij geen verwondingen aan de actie over. Hoe de man het voorwerp bemachtigd heeft en de rechtszaal in heeft kunnen smokkelen, wordt nog onderzocht. De directeur van de gevangenis waar R. verdween had van tevoren ontraden om de man naar de rechtszaal over te brengen.

Lees ook: Waar ging het mis met Admilson en Marcos?

R. en zijn broer Marcos worden verdacht van driedubbele moord. De twee zouden wandelaar Berend Smit in 2012 in Dwingeloo hebben neergeschoten. In 2013 zouden zij ook een ouder echtpaar uit Exloo hebben gewurgd, Jan en Greet Veenendaal. Van alle drie de slachtoffers werd geld gestolen.

Tijdens de zitting werd de rechtsbijstandhulp van R. besproken. R. gaf eerder aan af te zien van verdediging maar trok dit toch weer in. Wel zei hij liever niet te hebben willen komen: “Jullie bepalen mijn straf. Maar ik mijn tijd”, sprak hij. R. zei tijdens de zitting dat hij vond dat hij levenslang verdiende, meldt ANP. De zaken tegen beide broers werden uiteindelijk opgeschort omdat de advocaat aangaf zich niet goed te hebben kunnen voorbereiden door R’s twijfel. Het incident stond hier volgens het gerechtshof los van.

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman “Maar ik bepaal mijn tijd”, zegt hij. Springt op. Vecht. Vier parketwachten springen op zijn nek. #moordbroers

De zaak tegen Admilson R. is voor maximaal vier maanden aangehouden, om zijn advocaat de gelegenheid te geven zich alsnog te kunnen voorbereiden. De zaak tegen Marcos R. is zo erg hiermee verweven dat die maandag ook niet verder kon worden behandeld, zo stelden het OM en de verdediging. Het hof was het daarmee eens.

Het is de derde keer dat Admilson en Marcos R. vanwege de moorden voor de rechtbank moeten verschijnen. De officier van justitie eiste in 2016 levenslange gevangenisstraffen tegen de broers. Wanneer er geen perspectief is op strafverkorting, wordt levenslang door het Europese Hof gezien als inhumaan. De rechtbank legde daarom dertig jaar cel op, de hoogst mogelijke tijdelijke gevangenisstraf. Aan Admilson R. werd daarnaast tbs met dwangverpleging opgelegd.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) meent dat Admilson geen stoornis heeft. Lees meer over het psychologisch profiel van de twee broers.

Omdat het OM de straffen te laag vond, volgde in oktober 2016 een hoger beroep waarin opnieuw levenslang werd geëist tegen de twee. Het hof wilde echter dat er extra onderzoek naar de dood van Smit werd gedaan om te bepalen of er sprake was van moord of doodslag.

Lees ook: Admilson R. vocht eerder in Afghanistan. De rotte appel van de Charlie-compagnie