Everton ontslaat trainer Ronald Koeman

De 54-jarige trainer was zestien maanden in dienst bij de club uit Liverpool. Reden voor ontslag is de slechte seizoensstart.

Foto Peter Powell/EPA

De Engelse voetbalclub Everton heeft trainer Ronald Koeman ontslagen. Dat heeft de club uit Liverpool bekendgemaakt via Twitter. De voorzitter en de eigenaar danken de Nederlandse trainer voor zijn inzet voor de club.

De 54-jarige Koeman was zestien maanden in dienst bij de club uit de Premier League. Reden voor ontslag is de zeer slechte seizoensstart van The Toffees. Everton staat op de 18de plaats in de Premier League. Afgelopen zondag verloor de club met 5-2 van Arsenal.

Investering van bijna 160 miljoen euro

Vorig seizoen beleefde Koeman een zeer succesvol jaar met de tweede club uit Liverpool. Everton eindigde op de 7de plaats en plaatste zich voor de Europa League. Van eigenaar Farhad Moshiri mocht de Nederlander deze zomer flink veel geld investeren in de selectie. Het ging om een bedrag van bijna 160 miljoen euro. Onder anderen landgenoot Davy Klaassen werd gehaald. Hij kwam voor 27 miljoen euro over van Ajax.

Grote aderlating was het vertrek van spits Romelu Lukaku. De veelscorende Belg vertrok naar Manchester United. Vooral het gebrek aan scorend vermogen is een probleem voor Everton dit seizoen, de club wist in negen wedstrijden slechts zeven keer te scoren. In totaal won subtopper Everton twee wedstrijden in de Premier League. Ook in Europa loopt het niet goed. Na drie wedstrijden behaalde de club één punt.

Geen Nederlandse trainers meer in de Premier League

Koeman is niet de eerste Nederlandse trainer die dit seizoen werd ontslagen in de Premier League. Frank de Boer ging hem voor. De voormalig trainer van Chrystal Palace werd al na 77 dagen ontslagen. Het was het snelste ontslag ooit in de hoogste Engelse voetbaldivisie. Er werken nu geen Nederlandse trainers meer in de Premier League.

Koeman begon zijn trainerscarrière in 1997 als assistent-trainer bij het Nederlands Elftal. Een jaar later werkte hij in dezelfde functie bij Barcelona. In 2000 was Vitesse zijn eerste club als trainer, daarna werkte hij achtereenvolgens voor Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, Feyenoord en Southampton. Met Ajax werd Koeman tweemaal kampioen, ook bij PSV haalde hij een landstitel. Als speler won Koeman twee keer de Europacup I en de Europese titel met Oranje in 1988.