Einde aan IS-belegering van Filippijnse stad Marawi

De gevechten tussen het leger en de islamitische rebellen begonnen in mei. Honderdduizenden Filippijnen sloegen op de vlucht.

Foto Joeffrey Maitem/EPA

De rebellen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Marawi zijn uitgeschakeld. Daarmee komt er een einde aan een vijf maanden durende bloedige belegering van de zuidelijke Filippijnse stad, meldt persbureau Reuters maandag.

De Filippijnse minister van Defensie liet weten dat er geen IS-militanten meer in Marawi zijn. In twee gebouwen en in een moskee in een gebied waar veel werd gevochten, werden zondag de lichamen van ten minste 42 radicaal islamitische rebellen aangetroffen.

President Rodrigo Duterte verklaarde dinsdag al dat de stad heroverd was op de rebellen. Volgens Duterte hield zich toen nog een groep van zo’n dertig militanten op die twintig mensen gijzelde. Alle twintig werden levend bevrijd, meldt CNN Philippines maandag.

Bekijk de fotoserie die NRC in juli maakte over de strijd op de Filippijnen: Op de vlucht voor IS in Marawi

Honderdduizenden op de vlucht

Het heeft Filippijnse militairen vijf maanden gekost om de Maute-groepering, die gelieerd is aan terreurbeweging Islamitische Staat, uit de stad te verdrijven. Op 16 oktober doodden Filippijnse militairen twee jihadistisch kopstukken. Het ging om de laatste twee nog levende IS-kopstukken, Omar Maute en Isnilon Hapilon. De groep verklaarde zich in 2015 solidair met IS en de regio fungeerde lange tijd als safe haven voor jihadi’s.

Tijdens de gevechten sloegen honderdduizenden Filippijnen op de vlucht. De gevechten hebben volgens de autoriteiten het leven gekost aan ten minste 47 burgers en 162 militairen. 919 rebellen vonden de dood, schrijft CNN Philippines.

Lees ook: Tweeduizend inwoners als één groot menselijk schild in Marawi

Marawi ligt op het eiland Mindanao op zo’n 1.400 kilometer afstand van de hoofdstad Manilla. De stad telt zo’n 200.000 inwoners.