In beeld

Verlamd van zijn borst naar beneden en toch professioneel bodybuilder

Op de spoedeisende hulp gaven ze hem 10 procent kans om te overleven. De toen 21-jarige Johnny Quinn was met zijn motor in botsing gekomen met een busje. Quinn (40) overleeft het, maar is voor een groot deel verlamd. Van onder zijn borst naar beneden. Om weer terug in vorm te komen, gaat Quinn de sportschool in. Voor zijn ongeluk deed hij dit ook al, maar zonder trainingsschema. Tijdens een van die bezoekjes krijgt hij een magazine met op de cover atleten met een beperking. Geïnspireerd door de sportlichamen in rolstoelen, gaat Quinn steeds fanatieker trainen. Met als doel: deelnemen aan de Wheelchair Nationals, een bodybuildwedstrijd voor mensen in een rolstoel. Nu is Quinn zo getraind dat hij professioneel bodybuilder is en er zijn beroep van gemaakt heeft.
Verlamd tot aan zijn middel is Quinn in de sportschool aangewezen op de hulp van zijn trainer, Robert Caltabiano, die hem tijdens trainingen in en uit zijn rolstoel tilt.
Foto Patrick Smith/AFP
Daar waar het allemaal om draait: het poseren voor de jury. De foto werd gemaakt tijdens de Dallas Europa Games Get Fit en Sports Expo, in Texas. Gebonden aan een rolstoel heeft elke bodybuilder in de klasse waarin Quinn uitkomt een zichtbare beperking voor het publiek. In tegenstelling tot bodybuilders zonder handicap heeft Quinn geen sixpack, doordat hij de spieren onder zijn borst niet kan ontwikkelen.
Foto Patrick Smith/AFP
De dagelijkse uitlaatrondes met zijn hond Sage, in zijn woonplaats Chesterbrook, Pennsylvania.
Foto Patrick Smith/AFP
Thuis op de schouw: de trofeeën die herinneren aan de vele prijzen die hij heeft gewonnen. Nadat hij negentien jaar geleden zwaargewond was geraakt, vermoedde Quinn dat hij nooit meer zou sporten. Maar in de sportschool herpakte hij zich. ,,Ik realiseer me dat mensen naar mij kijken in de gym, maar wel op een positieve manier: ik inspireer hen." Zijn eigen bron van inspiratie? De Bijbel.
Foto Patrick Smith/AFP
Zonder gevoel in zijn buik en benen moet Quinn zichzelf volledig insnoeren om overeind te blijven wanneer hij gewichten heft.
Foto Patrick Smith/AFP
Veel concurrentie heeft Quinn niet in de topdivisie waarin hij uitkomt. Quinn is een van de 23 professionele bodybuilders met een beperking. Mede daarom wordt er bij de grootste wedstrijd ter wereld, Mr Olympia, geen kampioenschap voor bodybuilders in een rolstoel gehouden. Volgens de organisatie is het deelnemersveld daarvoor te klein.
Foto Patrick Smith/AFP
Hoewel hij deels verlamd is, rijdt Quinn nog gewoon auto. Hier komt hij terug van een bezoek aan de kerk.
Foto Patrick Smith/AFP
Negentien jaar geleden ging het mis. Op zijn motor botste Quinn frontaal op een busje, waardoor hij grotendeels verlamd raakte. Artsen gaven hem aanvankelijk tien procent kans op overleving.
Foto Patrick Smith/AFP
Quinn bezig aan zijn ontbijt. Als bodybuilder heeft hij een strikt voedingsschema met veel proteïnes.
Foto Patrick Smith/AFP
De bodybuilder oefent zijn poses in zijn hotelkamer voorafgaand aan de wedstrijd in Dallas.
Foto Patrick Smith/AFP
Voor zijn ongeluk werkte Quinn als automonteur. Hier werkt hij aan zijn eigen Ford Mustang.
Foto Patrick Smith/AFP
Quinn tijdens een kerkdienst in King of Prussia (Pennsylvania) met een goede vriendin.
Foto Patrick Smith/AFP
Onderweg naar het kleedlokaal om zichzelf voor te bereiden op de show in Dallas.
Foto Patrick Smith/AFP
Alle bodybuilders die aan de wedstrijd meedoen, willen voor de show een 'spray tan'. Hun lichamen worden daarmee voorzien van een zongebruinde kleur. Hier wordt Quinn door zijn trainer ingesmeerd.
Foto Patrick Smith/AFP