Recensie

Recensie Theater

Computerspel Tetris als hoekige puzzeldans

Verslaving aan Tetris, of Blokken, zoals het computerspel in België heet, was de aanzet tot een dans van choreografe Roni Haver: Tetris Mon Amour.

Alles hoekt en haakt in Tetris Mon Amour van choreografe Roni Haver. Voeten, benen, knieën, heupen, armen, handen. En alles hoekt en haakt precies in elkaar, perfect geplaatst en getimed, net als in het computerspelletje Tetris (ofwel Blokken – op de Belgische televisie nog altijd een hit), waaraan Haver naar eigen zeggen lange tijd verslaafd was. Waarom kon ze zich zo verliezen in het spel? Met die vraag begon het creatieproces van Tetris Mon Amour.

Computergames vormden vaker het uitgangspunt voor dansvoorstellingen. Lara van Krisztina de Châtel bijvoorbeeld verwees naar de stoere gameprotagoniste Lara Croft, en ook Marco Gerris van ISH haalde inspiratie uit zijn spelcomputer. In Tetris Mon Amour is de oorsprong van de choreografie behalve in de afgepaste en tot in detail in elkaar gepuzzelde bewegingen, te herkennen in de vormgeving. De grote, open kubus herinnert aan de blokjes van het computerspel, net als het grid dat later naar beneden klapt en een danseres omsluit. Grenzen, regels, beperkingen, daar gaat het om, en hoe daar zo soepel mogelijk mee om te gaan.

In de danstaal, met veel popping en voguing, worden die regels mede bepaald door de strakke, elektronische ritmes van de excellerende Slagwerkgroep Den Haag, die zich in deze voorstelling ontpopt tot geestverwant van de Duitse formatie Kraftwerk. Ook hun bewegingen volgen strenge, rechte lijnen en zo is Tetris één groot samenspel van virtuoze avatars in gestileerde, militaristisch aandoende strijdtenues.

Twee dansers, Igor Podsiadly en Angela Herenda, vinden bij alle concentratie tijd voor menselijke emotie: aarzelend ontstaat een kleine romance, eindigend in een smeltende kus. Het is de ietwat flauwe conclusie van een voorstelling zonder veel ontwikkeling. Daardoor gaat Tetris, zoals alle choreografieën met veel robot- of popperige bewegingen, na verloop van tijd een beetje vervelen. Het is de uitstekende uitvoering die de aandacht geboeid houdt.