Ajax overtuigend sterkste in Klassieker, PSV wint van Heracles

De Amsterdammers waren Feyenoord in de Kuip met 1-4 ruim de baas.

Max Wober van Ajax in duel met Sofyan Amrabat van Feyenoord.
Max Wober van Ajax in duel met Sofyan Amrabat van Feyenoord. Foto Olaf Kraak/ANP

In een ijzingwekkend spannende Klassieker heeft Ajax zondag aan het langste eind getrokken. De ploeg van Marcel Keizer versloeg Feyenoord met 1-4. AZ versloeg FC Utrecht met 3-0, Vitesse walste in Friesland met 0-4 over sc Heerenveen heen.

Feyenoord - Ajax: 1-4

Door de zege blijft Ajax in het spoor van koploper PSV, dat eerder op de middag Heracles met 3-0 versloeg. Ajax heeft vijf punten achterstand, titelverdediger Feyenoord nu liefst acht.

De eerste helft was slecht en rommelig. Ajax kreeg een grote kans via Amin Younes, maar zijn schot miste gif en eindigde op het lichaam van doelman Brad Jones. Feyenoord was het dichtst bij een doelpunt na een vrije trap van Jens Toornstra, zijn inzet werd katachtig gered door doelman Andre Onana nadat het schot van richting veranderde door Ajax-middenvelder Donny van de Beek.

De wedstrijd ontbrandde pas echt na rust. Ajax kwam op 0-1 door Klaas-Jan Huntelaar. Daar ging een blunder van Feyenoord-middenvelder Sofyan Amrabat aan vooraf: hij verloor de bal toen hij op eigen helft dribbelde, Ajax strafte het genadeloos af.

Twitter avatar OptaJohan OptaJohan 9 - Klaas-Jan Huntelaar scored as many goals in the Klassieker as Johan Cruijff or Marco van Basten (nine). Legendary.

Kort daarop kreeg Feyenoord een strafschop nadat linksback Ridgeciano Haps onreglementair werd neer gebracht door Matthijs de Ligt. Maar de strafschop van spits Nicolai Jørgensen werd gekeerd door doelman Onana.

Feyenoord kwam toch nog op gelijke hoogte, nadat Jørgensen de bal afsnoepte van De Ligt en vervolgens afgaf op Jens Toornstra die binnenramde. Feyenoord had daarna even het momentum en kreeg een grote kans via Jørgensen, maar Onana redde. Ook Tonny Vilhena kreeg nog een goede mogelijkheid, maar zijn inzet ging naast.

Ajax besliste het duel in de laatste twintig minuten. David Neres kwam op links door en gaf een assist op invaller Kasper Dolberg: 1-2. Invaller Siem de Jong en nogmaals Dolberg bouwden de score in de slotminuten uit naar 1-4.

De 1-4 genadetreffer van Dolberg:

Een mokerslag voor titelverdediger Feyenoord, dat het de laatste weken al zo lastig had. ‘Schaam je kapot’, klonkt het in de Kuip.

AZ - FC Utrecht: 3-0

AZ wist na een reeks tegenvallers zondag weer eens drie punten te pakken. In eigen huis wonnen de Alkmaarders van FC Utrecht, die zij nu in het klassement voorbijstreven.

De 19-jarige Teun Koopmeiners maakte in zijn debuutwedstrijd als basisspeler voor AZ de openingstreffer. Van een flinke afstand maakte de jonge Alkmaarder in de twintigste minuut de openingstreffer.

De rest van de eerste helft gebeurde er niet veel meer. Pas na de thee werd AZ de Utrechters definitief de baas. In de 62e minuut maakte Alireza Jahanbakhsh de 2-0, gevolgd door de beslissende treffer van Joris van Overeem tien minuten voor tijd:

Sc Heerenveen - Vitesse: 0-4

In eigen huis ontving Sc Heerenveen een flink pak klop van Vitesse. De Friezen moesten het met 0-4 ontgelden, waardoor Vitesse naar de derde plek in het klassement steeg.

Twitter avatar MijnVitesse Vitesse Het is afgelopen! #Vitesse wint met
0-4 van @scHeerenveen #heevit

De Arnhemmers hielden de gehele match de druk er flink op. Na ruim een kwartier schoot Milot Rashica de openingstreffer binnen, gevolgd door een fraaie goal van Bryan Linssen. Na de rust hervatte Vitesse zijn doelpuntensalvo, waardoor er bij het fluitsignaal na twee verdere treffers van Navarone Foor en Tim Matavaz uiteindelijk 0-4 op het scorebord stond.

De goal van Linssen:

Door de monsterzege stijgt Vitesse drie plekken in het klassement, waardoor de Arnhemmers direct onder PSV en Ajax eindigen. Heerenveen blijft onveranderd op de zevende plaats.

PSV - Heracles Almelo: 3-0

De Eindhovenaren kwamen zondag na een kwartier op voorsprong door een treffer van de Mexicaan Hirving Lozano, maar vergaten lange tijd door te drukken. De ploeg uit Almelo was vooral in het begin van de tweede helft gevaarlijk via een aantal scherpe counters. Het publiek in het Philips stadion kon pas vlak voor tijd opgelucht adem halen.

Invaller Mauro Junior speelde een belangrijke rol bij de tweede treffer. Hij kopte in de 77e minuut een voorzet van Jorit Hendrix richting de vijf meter waar aanvoerder Marco van Ginkel goed voor zijn man kwam en de bal binnenschoot. In blessuretijd kreeg Robin Pröpper nog een rode kaart voor duwen in het strafschopgebied. Van Ginkel benutte ook deze buitenkans en staat nu net als Locadia op zes treffers.