Na Raqqa verliest IS ook belangrijk olieveld

In zeer scherpe bewoordingen vergelijkt Rusland de Amerikaanse bombardementen op Raqqa met de luchtaanvallen op Dresden in 1945.

Strijders van SDF in een verwoeste straat in Raqqa.
Strijders van SDF in een verwoeste straat in Raqqa. Foto Bulent Kilic/AFP

Het offensief tegen Islamitische Staat (IS) gaat onverminderd door. Na het verlies van de zelfverklaarde hoofdstad Raqqa is de terreurbeweging ook de controle kwijt over een van de grootste olievelden in Syrië. Dat meldt de oppositiebeweging Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), zo bericht persbureau Reuters.

Met hulp van bombardementen van het Amerikaanse leger heeft de SDF het al-Omar olieveld veroverd dat is gelegen aan de oostelijke kant van de rivier de Eufraat. Het ligt op ongeveer 10 kilometer ten noorden van Mayadeen. De stad werd eerder deze maand veroverd op IS door het leger van president Assad en zijn bondgenoten.

Studio NRC
Studio NRC
Studio NRC
Studio NRC

Verdeling olierijke provincie Deir al-Zour

Aangezien zowel de SDF, die vooral bestaat uit Koerdische strijders van de YPG, en het Syrische leger ten strijde trekken tegen IS vindt er op hoog niveau regelmatig overleg plaats om onderlinge gevechten te voorkomen. Het gaat om gesprekken tussen de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten en de Russen, een belangrijke bondgenoot van Assad.

Punt van zorg is de toekomstige verdeling van de olierijke provincie Deir al-Zour. De SDF richt zich vooralsnog op de oostelijke kant van de rivier de Eufraat, de Russen en het Syrische leger op de westelijke kant.

Rusland vergelijkt bombardementen Raqqa met Dresden

In een zeer scherpe verklaring heeft het Russische ministerie van Defensie uitgehaald naar de bombardementen van de Amerikaanse coalitie op Raqqa. Generaal-majoor Igor Konasjenkov liet op zondag weten dat er voor de oorlog in Raqqa nog 200.000 mensen leefden en daar er nu niet meer dan 45.000 mensen over zijn. Dat is volgens de Russen vooral te wijten aan de verwoestende bombardementen op de stad.

“Raqqa ondergaat het lot van Dresden in 1945, het is door de Brits-Amerikaanse bombardementen van de aarde gewist”.

Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd deze Oost-Duitse stad bijna geheel verwoest door bombardementen van de geallieerden.

Volgens de nieuwssite Raqqa is being slaughtered silently zijn er sinds het begin van de offensief ongeveer duizend mensen omgekomen door luchtaanvallen. Internationale hulp was er lange tijd nauwelijks.

Lees ook: Raqqa is voor overlevenden de ‘slechtste plek op aarde’

IS nog niet verslagen

IS heeft weinig grondgebied meer over, maar is nog niet verslagen. De terreurbeweging heeft naar schatting tussen de 6.000 tot 10.000 strijders en heeft veel ervaring als guerrillabeweging, zo schrijft NRC-correspondent Toon Beemsterboer in een analyse.

Lees hier het achtergrondartikel: Het einde van Raqqa is niet het eind van IS

Verder is de voedingsbodem voor een opstand niet verdwenen. Het grootste gedeelte van Syrië en een omvangrijk deel van Irak ligt in puin zonder dat er geld is voor de wederopbouw. Tot die tijd zullen de meeste vluchtelingen ook niet terugkeren naar hun land.

Bekijk ook onze video over hoe Islamitische Staat opstond en weer ondergaat: