Formule 1

Max Verstappen podiumplek ontnomen na indrukwekkende opmars

De race op het Circuit of the Americas is de zeventiende race van het seizoen. Hierna volgen nog drie Grands Prix, maar vandaag is de eerste van 2017 waarin Lewis Hamilton het WK kan beslissen; het zou zijn vierde wereldtitel betekenen. De race in Austin, Texas gaat over 56 ronden.

Hiermee sluiten we ons liveblog af. Een spannende race voor Max Verstappen met een heerlijke inhaalactie die hem in extremis het podium leek op te leveren. Maar zijn manoeuvre werd gezien als onreglementair en derhalve volgde een tijdstraf waardoor de nederlander weer van het podium kukelde. Lees hieronder ons liveblog terug of bekijk ons nieuwsbericht over de race.

Reactie Verstappen: het is belachelijk

Tegenover Ziggo Sport bestrijdt Max Verstappen niet dat hij de regels heeft overtreden, maar beklaagt zich net als zijn teambaas wel over de inconsistentie. Tevens was hij niet bepaald te spreken over de steward in de wedstrijdleiding.

"Ja, dat is gewoon dezelfde steward die me in Mexico vorig jaar ook al van het podium haalde. Iedereen gaat hier links en rechts van de baan, het is belachelijk voor de sport en de fans dat ik er nu voor bestraft word. We hebben nu die straf gekregen, maar de race op zich was goed. We waren voor de derde race op rij heel snel, misschien wel de snelste, dus dat is hoopgevend."

Teambaas Verstappen: geen protest

Christian Horner zegt zojuist tegenover Ziggo Sport dat Red Bull geen protest aantekent tegen de tijdstraf voor Max Verstappen.

"Het is inconsistent, want het hele weekend wordt in die bocht al afgesneden. Ze hebben Max niet eens gehoord, maar meteen de beslissing genomen. We gaan nu echter niet meer in beroep, het besluit staat vast. Maar dit is wel ongelofelijk frustrerend."

Hamilton bijna wereldkampioen

De Brit, reeds drie keer de beste van de wereld, heeft in de resterende drie races nog maar 9 punten nodig om de titel te pakken. Zijn voorsprong op Vettel is nu 66 punten waar er nog maximaal 75 te verdienen zijn. Het moet heel gek lopen wil Hamilton volgende week in Mexico, en anders in Brazilië of Abu Dhabi in november niet de wereldtitel pakken.

Stand in het WK na 17 van de 20 races

1. Lewis Hamilton 331 punten (+25 punten)
2. Sebastian Vettel 265 (+18)
3. Valtteri Bottas 244 (+10)
4. Daniel Ricciardo 192 (+0)
5. Kimi Raikkonen 163 (+15)
6. MAX VERSTAPPEN 123 (+12)
7. Sergio Perez 86 (+4)

18. Stoffel Vandoorne 13 (+0)

Krijgt incident Verstappen nog en staartje?

Niet geheel uitgesloten is dat Red Bull Racing nog protest gaat indienen tegen de tijdstraf die Verstappen het podium kostte. Teambaas Christian Horner is naar verluidt niet blij met de sanctie. "De coureurs rijden al het hele weekend op dat punt van de baan met vier wielen van het asfalt, om hem dan nu te bestraffen is waanzin", zegt hij tegenover Sky.

Vraag is wel hoe lang dat dan zou gaan duren, voordat de wedstrijdleiding zich weer uitspreekt over zo'n mogelijk beroep. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de straf reëel lijkt: de regels en ook de beelden zijn duidelijk.

Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 56 ronden
2. Sebastian Vettel (Ferrari) +10,2 sec
3. Kimi Raikkonen (Ferrari) +15,8
4. MAX VERSTAPPEN (Red Bull) +16,8*
5. Valtteri Bottas (Mercedes) +35,0
6. Esteban Ocon (Force India)+1:31,0
7. Carlos Sainz (Renault) +1:33,0
8. Sergio Perez (Force India) +1 ronde
9. Felipe Massa (Williams) +1 ronde
10. Daniil Kvyat (Toro Rosso) +1 ronde

*incl. 5 seconden tijdstraf voor het verlaten van de baan en daar een voordeel uit halen.

VIDEO: Verstappen pakt Raikkonen

Dit is de bewuste actie, waarbij Verstappen in de binnenbocht met vier wielen de baan verlaat en dat is tegen de regels.

Straf voor Verstappen, geen podium in Amerika

Ach jee, wat een domper. De wedstrijdleiding neemt de podiumplek af van Verstappen omdat hij bij de beslissende inhaalactie op Raikkonen met alle vier de wielen buiten de baan raakte en dat is tegen de regels. Een tijdstraf van 5 seconden volgt, die wordt opgeteld bij zijn totaaltijd en daardoor schuift Raikkonen weer voorbij aan de Nederlander.

Mercedes al wel wereldkampioen

Lewis Hamilton moet nog even wachten, maar zijn team Mercedes heeft in het klassement voor renstallen vandaag wél de wereldtitel binnen. In het WK voor constructeurs zijn de Duitsers voor het vierde jaar op rij de beste.

Max Verstappen in extremis naar podium in Amerika

FINISH!!! Hij doet het! Wow. In een van de laatste bochten prikt íe 'm naast de Ferrari van van Raikkonen en pakt die 3e plaats. Gewaagd, maar geslaagd. Vettel 2e, Hamilton wint opnieuw. Stapje dichter bij de titel.

Correctie

Dat was de voorlaatste ronde. laatste ronde gaat nu in: gat nog steeds boven de seconde.

Laatste ronde

56/56 Hamilton stevent af op de winst, achter hem vettel. Verstappen gaat dat podium net niet halen, lijkt het. Raikkonen houdt een gaatje van een seconde.

Verstappen naar P4!

54/56 Daar is de Nederlander voorbij aan de Mercedes. Nog drie ronden om Raikkonen aan te vallen, al is dat gaat naar de laatste podiumplek wel ruim 2 sec nu.

En natuurlijk: Vettel mag voorbij aan Raikkonen

53/56 geen verrassing daar: Ferrari laat Vettel voorbij aan teamgenoot Raikkonen. De Duiter nu terug op P2, 14,3 sec achter Hamilton dus dat gaat geen gevecht meer worden.

laatste 5 ronden

52/56 En daar is Vettel voorbij aan Bottas. P3 nu voor de Duitser, kan Verstappen hem volgen? De achterstand op Raikkonen (P2) is minder dan 2 sec.

Akkefietje

50/56 Gedoe voor de neus van Verstappen. Net als Vettel de achterliggers Marcus Ericsson (Sauber) en Kevin Magnussen (Haas) inhaalt, tikken die eerste twee elkaar aan. Verstappen stuurt er omheen. gaatje naar Vettel nog steeds 2 sec.

Hamilton wereldkampioen?

47/56 Met nog 10 ronden te gaan kunnen we vrij zeker zeggen: vandaag niet, Lewis. Vettel moest daarvoor lager dan 5e eindigen, en het ziet er nu meer naar uit dat hij nog kan gaan aanvallen bij Bottas en misschien zelfs Raikkonen voor het podium.

1. Hamilton
2. Raikkonen +12,5
3. Bottas +14,5
4. Vettel +18,3
5. VERSTAPPEN + 20,6

VIDEO: Raikkonen naar 2e plek

En daar wordt Bottas gepakt

43/56 Hij hield het lang, maar nu moet Valtteri Bottas toch het hoofd buigen voor landgenoot Kimi Raikkonen. De Ferrari nu op P2. Verstappen moet iets prijsgeven op Vettel en ligt nu op 2,1 sec. P5 voor de Nederlander nog steeds.

Stand van zaken

42/56 Met nog 15 ronden te gaan heeft Mercedes er voor gekozen niet te reageren op de extra stops van Verstappen en Vettel. Nog niet althans.

1. Hamilton
2. Bottas +9,5
3. Raikkonen +10,2
4. Vettel +23,3
5. VERSTAPPEN +25,1
6. Ocon +1:10,7

Daar is ook Vettel weer binnen!

39/56 Dit gaat mooi worden, hoor. Ferrari reageert direct op die strategie van Red Bull en haalt Vettel binnen. De Duitser heeft nog net genoeg over om vóór de Nederlander terug te komen op de baan, maar dit kan nog best een gevecht worden. Het gaatje is nu 1,6 sec.

Toch tweede stop Verstappen

38/56 Met de knokkende Raikkonen en Bottas voor zich, kiest Red Bull er voor om Verstappen toch binnen te halen voor nieuw rubber. Het gat naar Raikkonen en Bottas was dusdanig klein geworden vanwege het gevecht tussen die twee, dat Red Bull hoopt beiden in te kunnen halen wanneer zij hun pitstop zouden maken. Áls dat gebeurt, want in principe zouden ze door kunnen tot het einde.

'Try and catch Kimi'

35/56 Daar is dan de order vanaf de pitmuur: probeer Kimi te pakken. Max Verstappen heeft het gat nog verder gedicht tot 3,4 sec. Maar Kimi Raikkonen zit zelf zo'n beetje in de versnellingsback van Valtteri Bottas voor hem en heeft dus een acuter gevecht aan z'n hoofd dan dat met Max Verstappen. Voor dit duo rijdt Vettel nog steeds binnen 2 sec
en dat wordt misschien nog interessant als beide Finnen sneller zijn dan de Duitser.

Stand van zaken

32/56 De top 5 staat op hetzelfde rubber: de soft band. Dit betekent in principe dat het 'gloves off' is tot het einde van de race; geen geheimen meer en vol gas naar de streep. Verstappen heeft in de afgelopen ronden zijn achterstand op Raikkonen teruggebracht van ruim 8 sec naar 5 tellen. Dat gaat dus nog leuk worden. vanaf daar is het de vraag wat nog mogelijk is, aangezien Bottas - die de laatste podiumplek voorlopig beet heeft - maar 2 sec voor Raikkonen ligt echter tegelijkertijd Vettel aan het binnenhalen is.

1. Hamilton
2. Vettel +4,9 sec
3. Bottas +7,9
4. Raikkonen +9,7
5. VERSTAPPEN +14,6
6. Ocon +52,0

Twitter avatar MercedesAMGF1 Mercedes-AMG F1 Ooooo... #VB77 rocking in P3! He's taking chunks out of VET's Ferrari! 3.2s and closing... #USGP #F1

VIDEO: Verstappen maakt het Hamilton even lastig

Beelden van hoe Verstappen de leiding moest afstaan aan Hamilton:

En daar is Verstappen in de pit

26/56 Hij kiest voor de hardste compound bij zijn bandenwissel: de soft band. Dat betekent in principe dat hij nu tot het einde van de race gaat doorstomen en niet nogmaals binnen zal komen. Waar gaat dit hem brengen aan het einde van de rit? Voorlopig is Verstappen teruggevallen naar P5, ruim voor Felipe Massa (Williams) en alle aandacht kan dus naar de Ferrari van Kimi Raikkonen voor hem: +8,6 sec.

Hamilton pakt de leiding terug

24/56 Geen schijn van kans voor Verstappen op zijn oude banden, maar hij geeft de leiding evenmin cadeau aan Hamilton. De Mercedes-coureur uiteindelijk wel gewoon voorbij aan de Nederlander, die zo meteen Vettel in z'n nek zal voelen hijgen.

VIDEO: einde Red Bull

Niet schrikken, dit zijn de beelden van Daniel Ricciardo die een paar ronden geleden zijn Red Bull de geest zag geven.

Dát was close!

20/56 Lewis Hamilton maakte zijn pitstop zojuist, keerde terug op de baan maar deed dat maar nét voor de neus van Sebastian Vettel. Die comfortabele voorsprong van de Mercedes op de Ferrari van vóór de bandenwissels is - voor nu althans - even verdwenen.

Max Verstappen nu tijdelijk aan de leiding.

Verstappen naar P3

19/56 Zowel Bottas als Vettel is naar binnen geweest voor een pitstop, waardoor Verstappen momenteel even de 3e plaats bezet. Die positie zal hij zo direct logischerwijs moeten inleveren zodra Red Bull hem binnenroept voor een bandenwissel. De vraag zal zijn: hoe ver achter die coureurs komt hij terug op de baan en kan hij vanaf daar nog een bedreiging vormen.

Interessant is wel dat Verstappen veel tijd wist te winnen op Raikkonen voor hem.

Daar gaat weer een Renault aandrijflijn

16/56 Het overkwam Max Verstappen al meermaals dit seizoen en dat ongeluk leek Daniel Ricciardo telkens bespaard te blijven, maar nu moet de Australiër er inderdaad aan geloven. De Renault-aandrijving achterin de Red Bull kapt er van de een op de andere seconde mee.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Daniel Ricciardo valt uit: 'Engine is gone!' 😭
#Ricciardo #USGP #ZiggoSportF1 https://t.co/SLN14EfF4M

De krachtbron achterin bij Verstappen is er een van nieuwere makelij, dus niet direct reden tot panikeren wat betreft de betrouwbaarheid van zijn Red Bull.

Stand van zaken

15/56 Op ruim een kwart van de race kunnen we stellen dat Sebastian Vettel er vooralsnog niet in slaagt de strijd om het WK weer wat meer naar zich toe te trekken. Anderzijds is de voorlopige conclusie eveneens dat, met deze stand, Lewis Hamilton vandaag géén wereldkampioen gaat worden. Verder is de opmars van Max Verstappen opzienbarend; P5 nu, dankzij de pitstop van teamgenoot Daniel Ricciardo die daardoor nu achter Max ligt en wegzakt in de lijst met rondetijden. Die heeft een probleem.

1. Hamilton
2. Vettel +4,4 sec
3. Bottas +7,3
4. Raikkonen +10,3
5. VERSTAPPEN +17,1
6. Sainz +31,5

Hamilton verdwijnt uit zicht Vettel

12/56 Waar de vraag was of Vettel een foutje had gemaakt of gewoon te langzaam was voor Hamilton, is het antwoord: dat laatste. De Mercedes-coureur rijdt langzaam weg bij Vettel, het gat is nu 3,4 sec. De Duitser ziet zelfs Bottas achter zich wat dichterbij komen. De Fin is van Ricciardo af, want die is al een pitstop gaan maken.

Verstappen heeft doel bereikt

11/56 Zonder chauvinistisch te zijn, kun je stellen dat dit toch enigszins indrukwekkend is. elf rondjes gereden en tien plaatsen gewonnen. Max Verstappen ligt 6e en dat was in elk geval zijn doel: top 6 rijden. Het gat naar Kimi Raikkonen op P5 is ruim 8 sec: we gaan zien of Verstappen de Fin kan gaan bedreigen.

VIDEO: Hamilton vreet Vettel op

Stormachtig begin Verstappen in Amerika

8/56 Er gebeurt zoveel vooraan, dat we haast zouden vergeten dat Verstappen bezig was aan zijn opmars. En hoe; de 20-jarige Limburger ligt reeds 7e. Dat is van P16 naar P7 in een bestek van acht rondjes. Puik werk van hem en zijn Red Bull. Het gat naar Hamilton op P1 is 'slechts' 17 sec.

Hamilton pakt de leiding!

7/56 Poef! Ineens duikt Hamilton uit de versnellingsbak van Vettel en passeert de Ferrari. Waar de Duitser 1,1 sec voor lag, ligt hij binnen een ronde ineens 0,8 sec achter. tactiek, of onvermogen van Vettel?

Twitter avatar ScuderiaFerrari Scuderia Ferrari #Seb5 is now 0.8 to HAM in P1 vai Seb 👊🏼 #USGP https://t.co/fg8nO3BrKU

VIDEO: Bottas pareert Ricciardo

Mooi gevecht voor P3

6/56 Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo en Kimi Raikkonen zijn lekker bezig met het gevecht voor de 3e plaats. Waar Ricciardo en Bottas elkaar zojuist al bestreden, heeft Raikkonen nu aansluiting gevonden in zijn Ferrari.

VIDEO: de start

Geen paniek bij Hamilton

5/56 "Pace feels pretty good", meldt Hamilton op de boordradio. Het lijkt er vooralsnog op dat hij het tempo van Vettel prima kan volgen. De Brit hoeft geen risico te nemen natuurlijk, gezien zijn ruime voorsprong op de Duitser. En Vettel, op zijn beurt, doet het enige wat hij kan doen om de titelstrijd vol te houden: vooraan rijden.

Verstappen klimt verder op

3/56 De Nederlander ligt nu op plek 11 en al bijna binnen de punten dus. Prima begin van de race voor hem. Vooraan heeft Vettel een kleine voorsprong op Hamilton van om en nabij de seconde. Daarachter knokken Valtteri Bottas (Mercedes) en Daniel Ricciardo (Red Bull) al op gepaste afstand om de laatste podiumplek.

De start!

1/56 En daar zijn ze weg! Lichten uit en de start is voor Vettel! Hij pakt Hamilton in de eerste bocht en leidt de race. Max Verstappen pakt ook een plekje en ligt op P15.

En weg zijn ze, op weg naar Usain Bolt

Daar rollen ze alle twintig weg; het veld is onderweg voor de opwarmronde. Aan het einde wacht Usain Bolt, die geregeld is om de startlichten te doen doven.

Klaar voor de opwarmronde

Nou, na die spetterende aankondiging door Michael Buffer en een bombastisch voorgedragen volkslied, hebben de coureurs zich dan in hun bolides weten te zetelen. "Gentlemen, start your engines and let's get ready to ruuumbleeeeee!", sluit Buffer af. Op naar de opwarmronde.

Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing Bulls are set. 💪 Let's race! 🇺🇸 #USGP https://t.co/3ndb01b83F

Stand in het WK na 16 van de 20 races

Dit is het uitgangspunt voor de race. Als Sebastian Vettel nog echt wat wil, zal hij vandaag in elk geval vóór Lewis Hamilton moeten eindigen.

1. Lewis Hamilton 306 punten
2. Sebastian Vettel 247
3. Valtteri Bottas 234
4. Daniel Ricciardo 192
5. Kimi Raikkonen 148
6. MAX VERSTAPPEN 111
7. Sergio Perez 82

18. Stoffel Vandoorne 13

Hamilton subliem op Amerikaanse bodem

De voortekenen voor Vettel - als het aankomt op het dichten van het gat naar Hamilton - zijn niet al te best: Hamilton vertrekt van pole en heeft een sublieme staat van dienst als het aankomt op racen in Amerika. Van de zes keer dat hij er een Grand Prix reed, won hij er vijf. Vettel was hem alleen in 2013 te snel af.

Hamilton’s eerste zege was overigens niet op het huidige circuit in Texas, maar op Indianapolis dat in 2007 nog gastheer was van de United States Grand Prix. In 2015 was het overigens juist op het huidige circuit van Austin dat Hamilton zijn voorlopig laatste en derde wereldtitel pakte.

Prima weer in Austin

Op het begin van de ochtendtraining op vrijdag na hebben de coureurs in Texas kunnen rijden onder zonnige omstandigheden. Vanochtend diende zich echter een flinke onweersbui aan en werd het asfalt even goed nat geplenst, maar het zonnetje is inmiddels terug. Een aangename wind uit het noorden maakt dat het met 26 graden iets aangenamer is dan de circa 30 graden die een meer zuidelijke wind gisteren de kwalificatie niet alleen warm, maar ook verraderlijk maakte vanwege de windsnelheid.

De startopstelling

Gauw door naar de startopstelling van vanavond. Lewis Hamilton pakte gisteren wederom pole position; de 72e van zijn loopbaan. Achter hem wist zijn enige concurrent in de strijd om het WK zich tijdens de kwalificatie aardig te herstellen na moeizaam verlopen trainingen: Sebastian Vettel start keurig als 2e.

1. L. Hamilton - Mercedes AMG
2. S. Vettel - Ferrari

3. V. Bottas - Mercedes AMG
4. D. Ricciardo - Red Bull Racing

5. K. Räikkönen - Ferrari
6. E. Ocon - Force India F1

7. C. Sainz Jr. - Renault
8. F. Alonso - McLaren

9. S. Pérez - Force India F1
10. F. Massa - Williams

16. M. Verstappen - Red Bull Racing
...
19. S. Vandoorne - McLaren

Aan boord bij Lewis Hamilton tijdens zijn pole-rondje op COTA:

Geen Amerika zonder theatraliteit

En dus hebben ze in Austin de wereldberoemde aankondiger Michael Buffer laten opdraven om elke coureur aan te kondigen aan het publiek. Michael wie? De stem die bij de grootste bokswedstrijden op unieke wijze de atleten aan het publiek voorstelt. "Let's get ready to rumbleeeeeee!" Enfin.

Twitter avatar F1 Formula 1 Legendary sports MC @Michael_Buffer has arrived to announce the teams! #F1 #USGP 🇺🇸 https://t.co/YbCRmAkq5c

Verstappen mikt op ‘minimaal 6e plaats’

Hij start vrijwel achteraan na een nieuwe motorwissel dit weekend. Voordeel is: we gaan waarschijnlijk weer eens getuige zijn van een ouderwetse inhaalbonanza door Max Verstappen én die motorwissel heeft er ook voor gezorgd dat Max nu de beschikking heeft over de nieuwste versie van de Renault-krachtbron: meer vermogen.

De 20-jarige Nederlander gaf gisteren, na een teleurstellend verlopen kwalificatie, aan zich omhoog te willen knokken tot “minimaal de 6e plaats”.

De omstandigheden en tactiek van vandaag

Pirelli heeft drie banden-compounds meegenomen naar Texas: de soft band, de super soft en de ultrasoft. Hoe zachter, hoe meer grip maar ook een kortere levensduur. Max Verstappen zal starten op de supersoft, waar de kop van het veld begint op de ultra. Dat betekent dat zij eerder hun eerste pitstop zullen moeten maken dan Verstappen, die zodoende flink wat plaatsen zal proberen goed te maken. Want de Nederlander begint vrijwel achteraan en zal dus flink moeten klimmen om zijn goede prestaties van de laatste tijd vol te houden.

Pakt Hamilton vandaag al de wereldtitel?

Dat is de vraag van vandaag. Er zijn twee scenario’s denkbaar die Lewis Hamilton vandaag in Austin al zijn vierde wereldtitel kunnen opleveren. Hij is daarbij in eerste instantie natuurlijk afhankelijk van zijn eigen presteren, en daarnaast van hoe Sebastian Vettel het gaat doen.

De scenario’s:

  • Hamilton wint de race, Vettel eindigt buiten de top 5
  • Hamilton wordt 2e,Vettel eindigt buiten de top 8 en Bottas wint niet de race.
  • Als Hamilton 3e of lager eindigt is hij hoe dan ook nog geen kampioen en heeft hij volgende week in Mexico een nieuwe kans.
Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

Vandaag op het menu: Circuit of the Americas

De GP van de Verenigde Staten is in het verleden al op vele plekken verreden. Van Phoenix tot aan Indianapolis en van Las Vegas tot aan Detroit. Maar sinds 2012 lijkt de sport eindelijk voet te krijgen aan Amerikaanse bodem dankzij de zeer fijne baan in Austin, Texas: Circuit of the Americas, kortweg COTA.

Maar hét grote nieuws was natuurlijk…

...de contractverlenging van Max Verstappen bij Red Bull Racing. Hij lag al tot 2019 vast en heeft daar nu een jaartje aan vastgeplakt. Dat lijkt niet significant, maar is het wel. Verstappen belooft hiermee zijn trouw aan de ooit zo succesvolle renstal en dat is iets wat teamgenoot Daniel Ricciardo (nog) niet deed.

Red Bull heeft duidelijk geen zin om te wachten op de Australiër, die met zijn 28 jaar een punt in zijn loopbaan heeft bereikt waarop hij zo snel mogelijk in een auto wil rijden die hem wereldkampioen kan maken. Misschien is dat Red Bull - waar zijn contract volgend jaar afloopt - maar vooralsnog lijkt Ricciardo te willen afwachten wat in 2019 bij Ferrari en Mercedes gaat gebeuren. En daarmee is Max Verstappen vanaf nu de nummer 1-coureur bij Red Bull: “Wij willen hem de jongste wereldkampioen ooit maken.”

Een nieuw gezicht

We hebben vandaag een debutant in ons midden. Nu Joleon Palmer bij Renault is vervangen door Carlos Sainz (weggeplukt bij Toro Rosso) is er een stoeltje vrijgekomen. Red Bull heeft voor de vacante positie bij z’n zusterstal een voormalig lid uit de Red Bull Academy geplukt: Brendon Hartley.

De 27-jarige Nieuw-Zeelander is reeds wereldkampioen in de duurracerij; het World Endurance Championship, waarvan de 24 uursrace op le Mans het kroonjuweel is. Maar nu zijn werkgever Porsche zich daar uit terugtrekt, was Hartley plots beschikbaar.

Lees ook: Een debuut dat onwaarschijnlijk leek

Welkom bij de Grand Prix van de Verenigde Staten

Alweer de zeventiende race van het seizoen, dat zijn climax dreigt te naderen. Wordt Lewis Hamilton vandaag wereldkampioen? Daar moet wel een en ander voor gebeuren, waarover zometeen meer.

Na deze ronde op het Circuit of the Americas (COTA) hebben we nog maar drie races te gaan: volgende week Mexico en dan in november Brazilië en Abu Dhabi nog.