Kliniek waar Michael P. verbleef vertrekt uit Den Dolder

Het is nog niet duidelijk wanneer de kliniek voor forensische psychiatrie Altrecht Aventurijn precies vertrekt uit Den Dolder. P. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber.

De kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef in de kliniek.
De kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef in de kliniek. Foto Bas Czerwinski/ANP

De kliniek voor forensische psychiatrie Altrecht Aventurijn waar Michael P. verbleef, vertrekt op termijn uit Den Dolder. Tot het vertrek van de instelling nemen de gemeente Zeist en de kliniek verdere maatregelen zodat de buurt zich weer veilig voelt. Dat is zondag bevestigd tijdens een buurtbijeenkomst naar aanleiding van de dood van Anne Faber.

Onder meer persbureau ANP schreef eerder dat de instelling in 2025 vertrekt uit Den Dolder, maar een woordvoerder van Altrecht zegt tegenover NRC dat nog niet is afgesproken wanneer Altrecht Aventurijn precies zijn deuren sluit. Dat de kliniek zou vertrekken uit Den Dolder werd begin dit jaar al duidelijk in een gebiedsvisie.

Onlangs werd de beveiliging van Altrecht Aventurijn al opgeschroefd toen kort na de vondst van Anne Faber een vrouw was achtervolgd door een man ter hoogte van de kliniek. Volgens de gemeente en de politie wordt er 24 uur per dag gesurveilleerd.

Lees ook: Kliniek Den Dolder schroeft beveiliging op na incident

Toch maken veel buurtbewoners zich zorgen over de beveiliging op en rond het terrein. Inmiddels is gebleken dat de 27-jarige P., die vastzat voor dubbele verkrachting, veel vrijheid had terwijl hij in de kliniek zat. Er lopen meerdere onderzoeken naar de behandeling van P. en de moord van Faber. De kliniek wilde zondag niet zeggen of er fouten zijn gemaakt, schrijft ANP.

Kliniek staat gedeeltelijk al leeg

Altrecht is een van de grootste zorginstellingen van Nederland en heeft verder ook vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Zeist en Woerden. In Den Dolder bezit het een groot, openbaar toegankelijk gebied. Het aantal patiënten in de Aventurijn is de afgelopen jaren aanzienlijk minder geworden. De openbare grond zal verkocht worden en een deel van de gebouwen staat al leeg.

Lees ook: De kliniek van P. krijgt nu haatmails

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel meldden wij op basis van ANP en RTV Utrecht dat Altrecht Aventurijn rond 2025 zou sluiten. Het is echter nog niet duidelijk wanneer de kliniek precies vertrekt uit Den Dolder.