Japanse premier Abe aan kop in exitpolls

De Liberaal-Democratische Partij van Japan (LDP) zou volgens de peilingen 311 van de 465 zetels in het lagerhuis winnen.

Een vrouw in Tokio stemt tijdens de parlementsverkiezingen
Een vrouw in Tokio stemt tijdens de parlementsverkiezingen Foto Franck Robichon/EPA

De partij van de Japanse premier Shinzo Abe stevent af op een ruimschootse winst bij de parlementsverkiezingen, die zondag werden gehouden. Dit blijkt uit de eerste exitpolls, meldt persbureau Reuters. De Liberaal-Democratische Partij van Japan (LDP) zou volgens de peilingen van televisiezender TBS 311 van de 465 zetels in het lagerhuis winnen.

Als de conservatieve LDP de verkiezingen wint, is de kans groot dat premier Abe zijn derde termijn in zal gaan. Hiermee wordt hij de langstzittende premier van Japan ooit. Voor het aantreden van Abe in 2012 joeg Japan er zes premiers in zes jaar tijd doorheen. De officiële verkiezingsuitslagen worden maandagochtend verwacht.

Corruptie

De parlementsverkiezingen in Japan zouden eigenlijk plaatsvinden in december 2018, maar werden vervroegd toen Abe in september het lagerhuis ontbond. Abe wilde met de verkiezingen zijn positie in het parlement verstevigen. Hij hoopte een tweederde meerderheid in de wacht te slepen, zodat hij zonder hulp van de oppositie grondwetswijzigingen kan doorvoeren.

Abe hoopt vooral de pacifistische defensiewetten uit de constitutie te kunnen schrappen. Daarin staat dat Japan slechts een klein zelfverdedigingsleger mag hebben, een maatregel die werd ingevoerd na de Japanse agressie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens Abe is dit beleid achterhaald en dwingt de groeiende dreiging van het nabijgelegen Noord-Korea Japan tot een krachtiger krijgsmacht. Peking vreest juist dat een militair sterker Japan een bedreiging kan zijn voor China.

Antisamenzweringswet

Van tevoren was niet duidelijk hoe Abe zou presteren tijdens de verkiezingen. Eerder werd de premier beschuldigd van het geheimhouden van corruptie binnen zijn partij. Ook voerde hij de antisamenzweringswet door, die door mensenrechtenorganisaties en juristen bekritiseerd is.

De recente kern- en raketproeven van Noord-Korea, waarbij twee projectielen over het Japanse vasteland werden afgeschoten, deden de populariteit van Abe juist weer stijgen. De premier werd geprezen om zijn harde afkeur van de provocerende acties. Abe zocht de samenwerking met Washington en Seoul en werkte mee aan nieuwe sancties tegen Pyongyang. Ook is Abe populair vanwege zijn economisch beleid, ook wel ‘Abenomics’ genoemd.

Tijdens de regionale verkiezingen werd de LDP flink afgestraft. De partij leed in juli het grootste verlies ooit bij parlementsverkiezingen voor Tokio.