Duizenden Maltezen de straat op voor vermoorde journalist

Demonstranten in Valletta legden bloemen neer bij de herdenkingsplek voor de bekende blogger die afgelopen maandag omkwam door een autobom.

Demonstranten tijdens de protestmars zondag in Malta.
Demonstranten tijdens de protestmars zondag in Malta. Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters

Enkele duizenden demonstranten hebben zondag meegedaan aan een protestmars naar aanleiding van de moord op journalist Daphne Caruana Galizia. Tijdens de demonstratie, die georganiseerd was door enkele mensenrechtenorganisaties, werd de bekende blogger geëerd en werd opgeroepen tot gerechtigheid, schrijft persbureau AP. Maandag kwam Caruana Galicia (53) om het leven door een autobom.

Deelnemers van de protestmars legden bloemen neer bij de herdenkingsplek voor de onderzoeksjournalist in Valletta, de hoofdstad van Malta. Meerdere prominente politici liepen mee met het protest. Verder hielden enkele honderden demonstranten een sit-in voor de ingang van het hoofdkwartier van de politie. Ze eisten dat de politiecommissaris van Malta opstapt.

Lees ook: Vermoorde journalist werd al langer gedwarsboomd

Opmerkelijk was dat zowel de premier als oppositieleider van Malta niet aanwezig waren bij de demonstratie. Premier Joseph Muscat zei dat de familie van de journalist niet wilde dat hij erbij zou zijn, maar gaf aan dat hij de protestmars wel steunde. Oppositieleider Adrian Delia zei dat hij geen “controverse” wilde veroorzaken met zijn aanwezigheid. Allebei waren ze vaak het doelwit van de Garuana Galicia’s kritische berichtgeving.

‘De pen overwint angst’

Zondag hadden Maltese kranten hun voorpagina ook gewijd aan de moord. De pagina’s waren zwart gekleurd met de tekst “de pen overwint angst”.

Autoriteiten hebben 1 miljoen euro beloning uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van de dader of daders. Caruana Galizia schreef onder meer over politieke corruptie en de invloed van de maffia in Malta. Ook deed ze onderzoek naar de Panama Papers, de verzameling vertrouwelijke documenten over belastingontwijking- en ontduiking van prominente figuren wereldwijd.