Reportage

Drugs gebruiken? Even invoeren in de app

Nieuwe apps Tijdens de ADE Hackathon hadden teams 24 uur om de festivalindustrie te vernieuwen.

Onder druk een app ontwerpen en maken tijdens ADE Hackathon
Onder druk een app ontwerpen en maken tijdens ADE Hackathon Anne van Luin

Een app waarmee je je drugs- en alcoholgebruik kunt bijhouden. Dat is het winnende idee van de ADE Hackathon, die dit weekend voor de tweede keer werd georganiseerd als onderdeel van het Amsterdam Dance Event. Een Hackathon is een wedstrijd waarin teams binnen 24 uur een nieuw product moeten ontwikkelen, bijvoorbeeld een app of een website. In dit geval moest dat product een toepassing hebben in de muziek- of festivalindustrie.

Het winnende team presenteerde zaterdagavond de Angel App, waarin festivalgangers dus kunnen invoeren wanneer zij welke drugs consumeren. Ze worden gewaarschuwd als ze te veel dreigen te nemen of als ze een gevaarlijke combinatie van drugs willen gebruiken. Ook kunnen ze vanuit de app de EHBO-post bereiken.

Controversiële winnaar

Volgens Fadi Admo (23), een van de deelnemers van het winnende team, is de app erop gericht feesten veiliger te maken. „Je ziet op festivals soms mensen die in een notitie op hun telefoon proberen bij te houden hoeveel drugs ze gebruiken. Dat is lastig vol te houden als je onder de invloed bent. Onze app maakt het makkelijker. Zo kun je beter zorgen dat je niet te veel gebruikt.”

Het team denkt een controversiële winnaar te zijn, want ADE wordt niet graag met drugs geassocieerd. Toch vond de tienkoppige jury de app een goed idee. Admo: „Ik denk dat ze inzagen dat het heel belangrijk is om veilig te kunnen blijven als je iets gebruikt. Drugs zijn er nou eenmaal. We kunnen dan wel zeggen dat het stom is om drugs te gebruiken, maar het is nog veel stommer om er aan dood te gaan.”

Koelkast vol bier

De Hackathon werd georganiseerd door Maarten Greve, die het een passieproject noemt. „Het is fascinerend hoe groot het creërend vermogen van een Hackathon is. In slechts 24 uur worden allerlei mooie ideeën bedacht én uitgewerkt.” Aan de ADE Hackathon deden zo’n tachtig deelnemers mee, waarvan ongeveer de helft uit het buitenland kwam.

Greve regelde dat hij het pand van muziekzender MTV op de NDSM-werf in Amsterdam mocht gebruiken. Ook zorgde hij voor sponsoren, zodat het de deelnemers aan niets ontbrak. Zij werden voorzien van twee koelkasten vol bier, frisdrank en Red Bull, avondeten, ontbijt en een plek om te slapen.

Niet alle deelnemers maakten daar gebruik van. Ahsan Fazal (19), de ontwikkelaar van het team achter de Angel App, heeft de hele nacht doorgeprogrammeerd. De doorwaakte nacht leverde zijn team wel de hoofdprijs op: een bezoek aan het DGTL Festival in Barcelona.