Omstreden president Mugabe toch geen ambassadeur WHO

De Zimbabwaanse president was benoemd tot ‘goodwill ambassador’ bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

President Robert Mugabe tijdens een congres van de WHO in Uruguay
President Robert Mugabe tijdens een congres van de WHO in Uruguay Foto Federico Anfitti/EPA

Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), trekt de benoeming van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe tot ‘goodwill ambassador’ in. Het bericht volgt op een storm van kritiek over de benoeming van de 93-jarige politicus. In een verklaring bedankt de directeur “ieder die zijn bezorgdheid heeft uitgesproken”.

Meerdere mensenrechtenorganisaties lieten zich kritisch uit na de bekendmaking van Mugabe’s nieuwe positie. De president wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor het laten imploderen van de gezondheidszorg in Zimbabwe. Er is een tekort aan medicijnen en het personeel in de zorg wordt onderbetaald.

Iain Levine, het hoofd van Human Rights Watch, sprak op Twitter over een “schandelijke beslissing” van de WHO. Volgens Levine druist Mugabe’s autoritaire geschiedenis in tegen de principes van de Verenigde Naties.

Zorgsysteem

Adhanom Ghebreyesus prees president Mugabe eerder voor zijn toewijding aan de volksgezondheid, maar zondag zei hij in een verklaring naar de kritiek te hebben geluisterd.

Twitter avatar DrTedros Tedros Adhanom Please see my statement rescinding the appointment of a Goodwill Ambassador for NCDs in Africa
https://t.co/dyxFzNAFqk

De Zimbabwaanse president wordt verantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen, waarvoor hij veroordeeld is door de Verenigde Naties. Ook ontvangt Mugabe zelf zorg in het buitenland, terwijl het zorgsysteem in eigen land faalt. Dit zou hem ongeschikt maken als ‘goodwill ambassador’.

1-aprilgrap

Naast mensenrechtenorganisaties spraken ook verschillende wereldleiders zich uit tegen de beslissing. De Engelse regering noemde de benoeming volgens BBC “verrassend en teleurstellend”, de Canadese premier Justin Trudeau zei dat hij dacht dat het “een slechte 1-aprilgrap” was. De Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, noemde de benoeming van Mugabe een “stuitend, slecht en bizar idee”.

Mugabe zou als ambassadeur bij de WHO helpen in de strijd tegen niet-overdraagbare aandoeningen, zoals astma en hartaanvallen.