Aanklager onderzoekt mishandeling grensrechter

Spelers van amateurclub Tiendeveen uit Drenthe sloegen en schopten de grensrechter. Hij is voor controle naar de huisartsenpost gegaan.

Foto Bart Maat/ANP

De openbaar aanklager onderzoekt de mishandeling van een grensrechter bij de amateurwedstrijd van afgelopen zaterdag tussen spelers van Tiendeveen en Achilles 1984 in de vierde klasse E. Meerdere spelers van Tiendeveen “sloegen en schopten” een assistent-scheidsrechter, bevestigt KNVB-woordvoerder Berdine Wassink.

De voetbalbond kreeg zaterdagmiddag een melding in het meldpunt Sport en Geweld. Nadat Achilles op een 3-1 voorsprong was gekomen liep de wedstrijd uit de hand, zo laat de voetbalclub op Twitter weten.

Twitter avatar achilleszat1 Achilles Zaterdag 1 Ongelofelijk.frustratie bij tiendeveen, slaan grens hakkeling neer.vechtpartij, wedstrijd gestaakt. Asociaal voorbeeld van de spelers
Twitter avatar achilleszat1 Achilles Zaterdag 1 Terwijl grens hakkeling op de grond lag trapten spelers nog door, ook op het hoofd

Grensrechter naar huisartsenpost

De KNVB heeft op basis van de melding contact opgenomen met de clubs. Zij waren “aangeslagen en geschrokken”, zo laat woordvoerder Wassink in een telefonische reactie weten. Met de grensrechter gaat het “naar omstandigheden goed”. Hij moest voor controle naar de huisartsenpost.

Secretaris Rudy Kleine van Tiendeveen zegt tegen NRC dat de club het incident “ten zeerste” afkeurt en het gedrag “niet zal tolereren”. De grensrechter zou zijn aangevallen door een speler nadat hij herhaaldelijk Tiendeveen met provocerende teksten had toegesproken. Daarna ontstond een gevecht tussen de twee teams.

“Wat er ook gebeurt, je mag niet aan de grensrechter komen”, concludeert Kleine. Komende week wordt gesproken met de ploeg. De namen van drie spelers zijn volgens Kleine doorgegeven aan de tuchtcommissie van de KNVB.

Geweldsincidenten

De zaak is nu in handen van de openbaar aanklager. Het is nog onduidelijk of en wanneer de strafeis naar buiten komt. De KNVB weet niet of de betrokken spelers van Tiendeveen geschorst worden voor de volgende wedstrijd.

Lees ook over het OM dat gezagsdragers ‘net wat meer’ wil beschermen

Grensrechters en scheidsrechters zijn vaker het doelwit van geweld tijdens voetbalwedstrijden. In 2013 werd een grensrechter dusdanig geschopt en geslagen door spelers dat hij aan zijn verwondingen overleed. De KNVB besloot daarop de maatregelen tegen geweldsincidenten verder uit te breiden.