Puigdemont spreekt schande van maatregelen Madrid

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken verdedigt de actie. Het referendum was volgens Dastis geen legale manier om Catalonië af te scheiden.

Puigdemont deed zijn uitspraken nadat de Spaanse regering eerder op zaterdag bekendmaakte het voltallige Catalaanse regiobestuur weg te willen sturen.
Puigdemont deed zijn uitspraken nadat de Spaanse regering eerder op zaterdag bekendmaakte het voltallige Catalaanse regiobestuur weg te willen sturen. Foto AFP

De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft zaterdagavond in een tv-toespraak uitgehaald naar Madrid. Hij sprak er schande van dat hij opzij wordt geschoven en noemt de stappen van de Spaanse regering de “ergste aanvallen” sinds de dictatuur van Francisco Franco.

Puigdemont deed zijn uitspraken nadat de Spaanse regering eerder op zaterdag bekendmaakte het voltallige Catalaanse regiobestuur weg te willen sturen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De Spaanse regering wil zo de opstandige regio weer in het gareel krijgen. De Catalaanse leider vindt dat de bevolking in Catalonië de maatregelen niet kan accepteren.

Madrid reageert

Zondagochtend verdedigde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis de plannen van Madrid. Volgens Dastis is het onafhankelijkheidsreferendum van Puigdemont geen legale manier van Catalonië om zich af te scheiden. “De keuze voor onafhankelijkheid moet worden gemaakt door het gehele Spaanse volk. Een klein gedeelte kan niet een beslissing maken die invloed heeft op een heel land,” zei hij tegen de BBC. Om die reden zal de Spaanse regering de macht in Catalonië overnemen.

In hetzelfde interview ontkende Dastis dat er sprake was van “wrede situaties” tijdens het referendum op 1 oktober. Volgens de Catalaanse regering vielen deze dag meer dan 800 gewonden, grotendeels door politiegeweld. Beelden van gewelddadige agenten gingen tijdens en na het referendum al snel de wereld over. Volgens Dastis is in elk geval een gedeelte van deze beelden nep. “Als er al geweld is gebruikt, dan was het in beperkte mate. We hebben hier last van alternatieve feiten en nepnieuws.”

Lees ook: Rajoy grijpt hard in tegen ‘rebellerend’ Catalonië

Hoewel Puigdemont uithaalde naar Madrid, ondernam hij verder geen stappen. De Catalaanse leider zei dat hij het regionale parlement heeft gevraagd deze week bijeen te komen en een besluit te nemen over “de opheffing van ons zelfbestuur”. De Spaanse maatregelen die de regering wil doorvoeren om Catalonië weer in het gareel te krijgen moeten overigens nog wel door de Spaanse senaat.

Twitter avatar merijn1981 Merijn de Waal Kortom: veel actie volgende week in Catalaans parlement en Spaanse senaat, terwijl kwestie alleen opgelost kan worden in Spaanse parlement

In Catalonië werden zaterdag op voorhand al protesten aangekondigd. In Barcelona gingen volgens de lokale politie meer dan 450.000 mensen de straat op. De betogers droegen Catalaanse vlaggen en borden met teksten als ‘Vrijheid, waardigheid, republiek’ en ‘Help Catalonië’.

Ook de Catalaanse leider Carles Puigdemont sloot zich aan bij de betoging. Voor zover bekend zijn de protesten rustig verlopen en heeft de politie niet ingegrepen.